Slovenija
6 ogledov

"Predstava amaterskega gledališča za javnost"

Tradicionalni zajtrk Saša Despot
Pred jutrišnjo stavko javnega sektorja sindikalist Štrukelj pripravljenost vlade na pogajanja primerja z amaterskim gledališčem za javnost. V šolstvu stavke niso izglasovali le v 2,5 odstotka zavodih. Zdravniki pri stavki ne bodo sodelovali.

Izobraževanje se bo v sredo, na dan splošne stavke javnega sektorja, ustavilo, napoveduje glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj. Pojasnil je, da bodo poleg vrtcev, osnovnih in srednjih šol, fakultet in univerz stavkali v kulturnih institucijah in raziskovalnih inštitutih. Skupno so tako stavko po Štrukljevih besedah izglasovali v 760 zavodih, od tega v 695 zavodih za izobraževanje. Proti stavki so sicer glasovali v 18 vrtcih in šolah.

Če bi vlada želela iskati kompromise, bi se pogajala do zadnjega trenutka, in to ne tako, kot dela minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič, ki po Štrukljevih besedah ne ve, ali ima "kakšno pooblastilo ali ga nima", in se mu takoj po prihodu začne muditi na kak izjemno pomemben sestanek.

Štrukelj, sicer tudi predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije, ne ve, kdaj bi se lahko pogajanja nadaljevala. "Kot sem razumel, so ta igrokaz za javnost odigrali že včeraj in v petek. Imel je dve dejanji, ki sta se sicer ponavljali, vendar kaj več kot predstava amaterskega gledališča za javnost to ni bilo," je ocenil.

Umik sprememb za Sviz ni dovolj

Umik sprememb standardov in normativov, ki ga je ministrstvo za izobraževanje sporočilo tik pred napovedano stavko, še ne pomeni ničesar, opozarjajo v sindikatu. Kot je dejal Štrukelj, je ministrstvo v zadnjih mesecih, kljub po lanski stavki podpisanem stavkovnemu sporazumu, večkrat poskušalo enostransko in mimo dogovora s sindikati spremeniti standarde in normative. Pa tudi zdaj, ko jih je umaknilo, glavno bistvo stavke ostaja, namreč zmanjšana masa za plače v javnem sektorju, ki ima lahko za posledico ne le nižje plače, ampak tudi odpuščanja.

Sporna okrožnica

V Svizu opozarjajo, da je ministrstvo šolam in vrtcem v ponedeljek poslalo okrožnico, ki je po njihovem mnenju nov poskus pritiska na stavkajoče. Gre za okrožnico, ki je identična tisti ob stavki aprila lani, v kateri ministrstvo dejavnost v šolah in vrtcih opredeljuje kot dejavnost posebnega pomena, kjer je na podlagi zakona o stavki ta omejena.

Če bi to dejansko veljalo, kot denimo v zdravstvu ali policiji, ko gre za varovanje življenja in zdravja ljudi, bi moral biti nujen obseg del in nalog opredeljen v zakonu ali predpisu, kar pa ni, opozarja Štrukelj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.