Slovenija
16 ogledov

Predstavitev Igorja Maherja za ministra

Igor Maher
1/10
Anže Petkovšek
V predstavitvi za ministra je Igor Maher izpostavil določitev prioritet pri infrastrukturnih projektih, odpravo administrativnih ovir, pospešitev črpanja evropskih sredstev, reševanje stanovanjske problematike pa tudi medresorsko sodelovanje. Maher je prestal zaslišanje, zanj je glasovalo devet članov, proti so bili štirje.

Pred odbor za infrastrukturo in prostor je stopil kandidat za ministra Igor Maher. Uvodoma je povedal, da sicer ni imel veliko časa, da pa se je poskušal čim bolje seznaniti s stanjem na ministrstvu.

"Številni projekti so odprti, mnenja deležnikov so zelo deljena, zato nekateri projekti stojijo, čakajo na konsenz. Predvsem gre za projekte, povezane z ministrstvom za kmetijstvo in okolje," je ocenil Maher, ki je prepričan, da je ključ za uspeh ravno sodelovanje. Pravi, da ima relativno jasno sliko o tem, kakšna je situacija. "Seznaniti se moramo s projekti in postaviti prioritete," je povedal.

Maher konkreten pri načrtih

Meni, da ima ministrstvo za infrastrukturo veliko vlogo za razvoj gospodarstva. Ima že pripravljene scenarije in ukrepe tako na infrastrukturnem kot na stanovanjskem, energetskem in prometnem področju.

Na področju energetike predvideva spremembo zakonodaje, nižanje cen elektrike, elektroenergetskim podjetjem pa želi omogočiti čim hitrejši razvoj.

Na področju prometa in pomorstva želi zagnati infrastrukturne projekte, stanovanjskemu skladu pa omogočiti, da reši situacijo s praznimi stanovanji.

"Treba je povečati črpanje evropskih sredstev, zato je potrebno odpraviti čim več administrativnih ovir," je bil konkreten Maher, ki je prepričan, da je nedopustno, da bi nam ta sredstva spolzela iz rok.

Prednost imajo slovenski dobavitelji

Po Maherjevem prepričanju bodo prioritetni projekti, kjer bo vključenih čim več slovenskih dobaviteljev. Kot primer je navedel elektrarne na spodnji Savi. Zavzel se je za dokončanje Teša 6 s predvidenimi sredstvi: "Porabiti ne smemo niti evra več," je bil odločen. Pomembno je tudi prestrukturiranje elektroenergetske cone v Zasavju. V tej regiji je velika socialna stiska, zato jo je treba postaviti na nove temelje, med drugim je treba obnoviti blok v Termoelektrarni Trbovlje.

Izpostavil je izgradnjo plinskih elektrarn, dokončanje izgradnje hidroelektrarn na srednji Savi - za cilj so si postavili smel načrt, da bodo v štirih mesecih pripravili in podpisali koncesijske pogodbe.

Za cenejšo elektriko

Maherju se zdi zelo pomembna tudi razbremenitev končnih uporabnikov električne energije - do okoli osem odstotkov nižjo ceno elektrike bi zagotovil na račun znižanja omrežnine. Prispevke za obnovljive vire energije pa je treba po njegovi oceni vrniti na raven pred letom 2013.

Med večjimi infrastrukturnimi projekti je omenil tudi dokončanje projektov v Luki Koper in izgradnjo drugega tira Divača-Koper.

Na področju železniškega in cestnega prometa je treba določiti prednostne cilje in naloge ter pripraviti nacionalni program s konkretnimi terminski plani.

Čim hitreje je treba postaviti tudi strategijo razvoja Slovenije, izboljšati je treba prostorsko zakonodajo, na področju informacijske podpore pa se mu zdi pomembna postavitev sistema digitalnih prostorskih aktov.

Tretjino stanovanj je treba prodati

Razmere na področju stanovanjske politike po Maherjevi oceni niso "rožnate". Obstaja namreč veliko nesorazmerje med tem, kar je na trgu, in potrebami. Sprostiti je treba stanovanjski fond, ki je pri bankah - prizadeval si bo za pospešitev teh postopkov in za to, da se vsaj tretjina tega fonda proda do konca leta.

Komentarjev 2
  • Ferluci 07:51 20.marec 2013.

    Torej je že omenjanje črne gradnje na kmetijskem zemljišču ministra Maherja po tvojem sprejemljivo. In za ata Viranta in mamko Babuško pa to ni pomembno...

  • mph 11:43 19.marec 2013.

    Odlično povedano in upam, da mu bo to tudi uspelo izpeljati, če bo izvoljen. Polen pod nogami mu sicer ne bo zmanjkalo, kot ostalim ministrom ne. SDS je izjemno dejavna, to jim gre priznati, čeprav vedno na napačnih koncih. Mi ...prikaži več je pa še vedno uganka Virant. Če ima okrog take ljudi kot Maher, tudi Pličanič in še marsikateri drugi... in če bodo odstranili gnila jabolka (najbolj gnilo, prišlo iz košare SDS, Šuštaršič) ... si utegnejo res povrniti kredibilnost (čeprav dvomim, da bi postal ravno njihov volilec :-)).