Slovenija
14 ogledov

Predvolilni (pro)račun

Mojca Novak ugotavlja, da so nekateri ključni projekti aktualne novomeške oblast Žurnal24 main
Proračun nerealen, obljubljene investicije neuresničene. Župan pravi, da njene dolgove še odplačujejo.
Kandidati že v ožjem izboru

Za župana oziroma županjo. O morebitnem skupnem kandidatu za županske volitve so se po besedah Slavka Gegiča, sekretarja novomeške LDS, že jeseni začeli pogovarjati z več strankami in listami. “Zdaj smo naredili ožji izbor in smo pred sprejetjem dokončne odločitve. Kandidat, ki ga bo LDS, če bo ostala v tej skupini, podprla, ne bo strankarski kandidat, bo pa strokovnjak ali strokovnjakinja, ki bo županovo funkcijo opravljal drugače, kot to počnejo zdaj,” pove Gegič in dodaja, da bodo kmalu spregovorili tudi o imenih.

Proračun je oblikovan po vzorcih iz prejšnjih treh let, s tem da daje več manevrskega prostora za potrošnjo. Neplačane obveznosti bodo prepuščene v naslednji mandat, kar bo ohromilo delovanje nove ekipe,” je pred jutrišnjo občinsko sejo, na dnevnem redu katere je tudi drugo branje proračuna, povedala Mojca Novak, občinska svetnica LDS.

Prenašanje dolgov
Novakova je dejala, da so dokaz, da te trditve držijo, zaključni računi: “Prvo leto je bil prevzem neplačanih obveznosti iz prejšnjega mandata najmanjši, potem pa se je ta znesek ves čas povečeval.”

Letošnjih skoraj 54 milijonov evrov načrtovanih prihodkov je največ v zgodovini novomeške občine. “To se zdi dosežek, a če pogledamo strukturo, v njej ni zaznati, da smo v krizi, ko se davčni prihodki na ravni države zmanjšujejo,” je razložila Novakova.

Muhič: Dolg LDS
Novomeški župan Alojz Muhič pravi, da krize pri pripravi proračuna res niso upoštevali, pač pa so realno, tudi na podlagi dokumentov ministrstva za finance, ocenili, koliko bo prihodkov.

“Če bo priliv manjši, imamo varovalke, da določenih projektov ne bomo izvajali,” je pojasnil Muhič. Glede dolgov pa je poudaril: “Za 3,8 milijona evrov smo jih prevzeli od vladavine LDS. Ta dolg ostaja, vse drugo pa smo poravnali. To pomeni, da zdaj plačujemo že njene dolgove, ne svoje!

Obljube, mrtve črke

3,8 milijona evrov dolga je prejšnja oblast LDS zapustila zdajšnji. Muhič pravi, da ga bo zdaj manj.

Glede obljubljenih naložb v Muhičevem mandatu Novakova pravi, da so se končevale tiste, ki so se vlekle že iz prejšnjih obdobij, Cerod II, čistilna naprava, univerzitetni kampus, športna dvorana Stopiče in novomeške obvoznice pa so po njenih besedah ostali le mrtve črke na papirju.

Če me LDS že opozarja na krizo, naj povem, da bi bila gradnja univerzitetnega kampusa med krizo nelogična, športno dvorano v Stopičah bomo gradili, mrtve črke na papirju pa niso niti Šmihelska cesta, preostali cestni priključki ter druga komunalna infrastruktura,” je odgovoril župan Muhič in dodal, da so zanj očitki LDS zgolj predvolilna farsa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.