Slovenija
154 ogledov

Pregled v tujini. Na odobritev se čaka skoraj mesec dni

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Bi šli zaradi dolgih čakalnih dob pri nas radi na pregled v tujino? Za nekatere preglede je potrebna predhodna odobritev ZZZS. V tem primeru se pripravite na približno mesec dni dodatne čakalne dobe.

Na zahtevano predhodno soglasje za pregled ali poseg v tujini se čaka po mesec dni, potem se ti pa skoraj več ne splača v tujino, nam je sporočil bralec, ki je želel na Hrvaško na pregled z magnetno resonanco. 

Na podlagi direktive o čezmejnem zdravstvenem varstvu lahko z napotnico opravite pregled ali poseg v tujini, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa stroške povrne, in to celo, če je bil pregled v tujini opravljen pri zasebniku. 

Obstaja pa nekaj izjem, ki za katere je potrebno predhodno soglasje ZZZS. To so vsi posegi, pri katerih mora pacient prenočiti, in nekateri zelo dragi pregledi, med njimi tudi magnetna resonanca. 

Imajo celo dva meseca časa … 

O tem, ali bo izdal soglasje, ZZZS povprečno presoja 26 dni, najdaljši čas od popolne vloge do vročitve sklepa oziroma odločbe pa je bil 40 dni. Na drugi strani so najhitreje odločili v štirih dneh. Kot pojasnjujejo, bi imeli skladno z zakonom o upravnem postopku za odločanje dva meseca časa. 

Naknadna odobritev ni mogoča ...

Ob tem se postavlja vprašanje, zakaj ne bi mogli pacienti, ki menijo, da je njihovo zdravstveno stanje nujno, oditi na pregled v tujino in nato naknadno vložiti vloge. Zdaj namreč pacienti, ko enkrat odidejo na pregled v tujino, nimajo več pravice povračila stroškov, tudi če bi ZZZS njihovo (predhodno) vlogo sicer odobril. 

Na ZZZS pravijo, da naknadna odobritev ni mogoča, ker zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju izrecno določa, da je pravica do povračila le na podlagi predhodno izdane odločbe ZZZS o predhodni odobritvi. 

"Omenjena določba neposredno povzema drugi odstavek 8. člena Direktive, ki določa katero zdravstveno varstvo lahko država članica določi kot predmet predhodne odobritve," pa so na vprašanje zakaj ni možna naknadna odobritev, pojasnili na ministrstvu za zdravje. 

To so kriteriji, po katerih vlogo odobrijo ali zavrnejo

In kaj pri oceni upravičenosti tehtajo uradniki na ZZZS? "Predhodna odobritev se zavrne v primerih, ko: je zdravstveno storitev mogoče uveljaviti v okviru najdaljših dopustnih čakalnih dob pri vsaj enem izvajalcu zdravstvene dejavnosti v Republiki Sloveniji, glede na zdravstveno stanje zavarovane osebe in na verjetni razvoj bolezni, pa za zdravljenje ne bo presežen razumen čas; bo zavarovana oseba z zadostno gotovostjo izpostavljena tveganju za varnost, ki se ne more razumeti kot sprejemljiva, pri čemer se upoštevajo tudi morebitne prednosti, ki bi jih zdravstvena storitev, ki je predmet predhodne odobritve, za zavarovano osebo imela; bo širša javnost zaradi zdravstvene storitve, ki je predmet predhodne odobritve, z zadostno gotovostjo izpostavljena varnostnemu tveganju; ali bo storitev zagotovil izvajalec zdravstvenih storitev, glede katerega obstajajo resni in konkretni pomisleki v zvezi s spoštovanjem standardov in smernic glede kakovosti, varnosti in nadzora nad izvajanjem zdravstvenih storitev," so razloge za zavrnitev vloge pojasnili na ZZZS. 

Na kratko: preverijo čakalne dobe v Sloveniji, kaj bi čakanje pomenilo za pričakovani razvoj bolezni ter ali je predlagani izvajalec kakovosten. 

Preberite še: 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Papaja Popi 20:01 27.julij 2016.

    Preko zdravstva.Naročiš se v Slovenj Gradcu in ti dajo napotnico za Fontano v Mariboru.

  • Avatar Leon
    Leon 15:48 27.julij 2016.

    Samoplačniško !

  • Papaja Popi 08:58 27.julij 2016.

    Najkrajša čakalna doba za MR je v MTC Fontani Maribor.