Slovenija
3015 ogledov

Prehodi poslancev: danes bo jasno marsikaj

Vasko Simoniti Saša Despot
V ozadnju interpelacije prerazporejanje političnih sil.

Poslanci državnega zbora danes nadaljujejo razpravo o delu in odgovornosti ministra za kulturo Vaska Simonitija. Danes bo tudi glasovanje o interpelaciji, ki so jo vložile SD, SAB, Levica in LMŠ. Pričakovati je tesen izid, ki pa ministra najverjetneje ne bo odnesel s položaja. Za interpelacijo bo glasoval vsaj en poslanec DeSUS, Jurij Lep, interpelacijo pa bodo najverjetneje podprli trije poslanci SMC, zagotovo pa Janja Sluga in Branimir Rajić. 

Lep in Sluga naj bi ustvarjala novo zavezništvo

Po glasovanju bo tako jasno, kako se uresničuje namera poslanca upokojenske stranke Jurija Lepa, ki je izstopil iz poslanske skupine DeSUs in začel oblikovati novo skupino povezanih poslancev. Pri tem naj bi sodelovala tudi poslanka SMC Janja Sluga, v skupino pa naj bi skušali pritegniti še Igorja Zorčiča in Branimirja Rajića. 

Koalicija bi v tem primeru, s podporo treh poslancev SNS, štirih DeSUS in dva manjšinca, imela še vedno zadostno parlamentarno večino, ki pa bi bila manj udobna in bi zahtevala precej pogajanj. 

"Vi ste za slovensko kulturo to, kar je toča za slovenska polja"

Že po uri in pol današnje razprave se je interpelirani minister tako razburil, da je vihravo zapustil dvorano državnega zbora. Simonitija so razburile besede poslanca LMŠ Aljaža Kovačiča, ki je menil, da bi moral minister odstopiti že zaradi včerajšnjega izpada v parlamentu. Očital mu je nedialog, zadrževanje subvencij za slovenski film, kadrovanje svojih nadzornikov in direktorjev v muzejih, preoblikovanje Muzeja osvoboditve in molk glede medijev. "Vi ste za slovensko kulturo to, kar je toča za slovenska polja," je zaključil.

Simoniti vihravo zapustil dvorano

"Globoka misel," je odvrnil Simoniti, nato pa povedal, da na očitke sploh ne bo odgovarjal, saj gre pri Kovačiču za grdo obnašanje, saj "govori stvareh, ki jih ne pozna". "A ste v življenju kaj organizirali ali kaj?" je spet s povišanim tonom med drugim odvrnil Simoniti in dodal: "Seveda se grdo obnašam in nekaj takega. Tako vi mislite. Jaz pa mislim, da normalno zmerno govorjenje z hudimi obtožbami in podtikanji, da je trikrat hujše, nesramnejše, kot pa jasen in odločen glas, ki ve kaj za takim glasom stoji in kakšna vsebina." Simoniti je nato vihravo zapustil dvorano. 

Seja prekinjena zaradi prepira poslancev

Simoniti se je nato vrnil, po razpravi poslanca Marka Koprivca SD: "Na oblast ste pa itak prišli s prevaro oziroma 80 % ljudi je proti tovrstnemu načinu funkcioniranja oblasti. Ampak sta se pač dve stranki odločili, kljub temu, da sta pred volitvami zagovarjali nekaj drugega, da raje podpreta Janševo oblast, kot pa da bi šli na volitve. Razumi, kdo more, ampak tako je. Tako ni legitimna vaša oblast, in tega se zavedate." Nato so se poslanci začeli glasno prerekati, predsedujoči Branko Simonovič pa je sejo zato prekinil. 

Tudi včerajšnji razpravi je bilo videti kar nekaj vroče krvi in žaljivk. Vasko Simoniti je žaljivo reagiral na nekatere obtožbe v interpelaciji in žalil opozicijske poslance. Zaradi spopada med poslancem SD Matjažem Nemcem in Jožetom Tankom SDS, ki je vodil sejo, je bila razprava zvečer celo prekinjena za uro in pol. 

Seja se je čez 15 minut nadaljevala, vendar v istem tonu kot prej. 

Za interpelacijo bo glasovala še ena poslanka SMC

Poslanka Janja Sluga SMC je napovedala, da bo glasovala, kot je prav, po svoji vesti in vesti kulturnikov in kulturnic. Dejala je, da včerajšnje in današnje izvajanje ministra Simonitija, kaže na njegov splošni odnos do kulture. "Gledališča so še vedno zaprta, v cerke hodimo, v gledališča pa ne," je dejala med drugim.
Ministru je očitala, da za kulturo ni zahteval nobenih sredstev v okviru PKP, pomanjkanje dialoga pri reševanju spora glede STA in Metelkove, odslavljanje strokovnih in kompetentnih direktorjev ter blokado filmskih projektov za katera so pogodbe že podpisane. 

Poslanka opozicije, ki si je zaslužila pohvalo ministra 

"Od vsega, kar se v tej vladi dogaja, me najbolj skrbi kar se dogaja na medijskem področju, ker, ko ti enkrat uničiš STA, ki je nastajal leta in leta od osamosvojitve, ki je eden, stebrov naše osamosvojitve, Slovenska tiskovna agencija in ko uničiš RTV Slovenija, ki je nastajala še mnogo, mnogo let več, ki ni samo hiša, stoli, mize, ampak zaposleni, znanje, arhivi, kamere, ure in ure dela, predanost, potem uničiš nekaj kar se ne da več na hitro popraviti in to je nekaj kar me izjemno skrbi," je dejala Maša Kociper SAB.
Strinjala se je s tistimi, ki jih moti, kadar RTV ni neodvisna. "Poslušala sem razpravo strokovnjaka, neodvisnost ni pravi izraz, pravi izraz je strokovnost. Se strinjam. Vsi mi imamo politično prepričanje, pogled na svet, tudi sodniki ga imajo, ampak ga ne smemo izkazovati skozi delo, ki ga opravljamo. Iamesto, da se ruši RTV Slovenija, spoštovani minister, bi jaz po vseh letih in denarju, ki je bil v to hišo vložen, ne jih zrušila in začela neko drugo zgodbo, ki bo trajala leta in leta, zahtevala strokovnost."

"Ne smem vedeti, koga novinar voli"

Kociprovo prav tako moti ko v informacijskem programu novinar evidentno agitira za Levico ali za SDS. "Jaz ne smem, ko gledam nek prispevek informativni, vedeti, koga on voli. On naj voli, koga hoče, ampak jaz zahtevam od njega strokovnost in to, da svoje delo opravlja tako, da jaz ne vem, koga on voli. Jaz hočem, da mi on da objektivno informacijo, da mi, tako kot so stari dobri standardi medijskega poročanja nekoč zahtevali, da obe mnenji o tej in da celo razišče," pravi Kociprova.

Simoniti: Hvala za vaš prispevek!

Kociprova  je za svoje izvajanje dobila zahvalo ministra Simonitija: "Torej jaz bi rekel samo to, da seveda imava z gospo Kociprovo verjetno na marsikaj različne vpoglede. Rekel bi samo to, da se vam zahvaljujem za vaš prispevek, čisto za res, se mi zdi, da je po dveh dneh prispevek, ki bi bil lahko dobra podlaga za dobre pogovore in napredovanje.

Nagajajo še ure

Poslancem je kasneje ponagajala še ura, ki je kazala, da poslanka Levice Violeta Tomič, ena od predlagateljev, nima več časa za razpravo, čeprav bi morala imeti še 17 minut časa. Sejo so zato vnovič dvakrat prekinili. 

Vse očitke zavrnil

Opozicijske stranke so Simonitiju nanizale v desetih točkah. Med njimi so neučinkovitost pri spopadanju z epidemijo na področju kulture, uničevanje javnih medijev, kot sta RTV in STA, pomanjkanje dialoga, neprimeren odnos do samozaposlenih v kulturi in nevladnikov ter nepripravo nacionalnega programa za kulturo. Minister je vse očitke zavrnil tako na seji kot na 130 strani dolgem pisnem odgovoru.

 

Komentarjev 3
  • žurnalWTF 12:02 25.marec 2021.

    3...2...1... do plazu komentarjev raznih kopriv...

  • popokatopetl 11:30 25.marec 2021.

    "Vi ste za slovensko kulturo to, kar je toča za slovenska polja" - Zadel žebljico na glavico!