Slovenija
36 ogledov

"Preiskava bančne luknje bi morala biti prioriteta"

banka NLB Saša Despot
V zadnjem osnutku je iz koalicijske pogodbe izginila zaveza o preiskavi bančne luknje z jasno opredelitvijo odgovornosti. Koalicijski partnerji zdaj pravijo, da gre le za napako.

Če je v prvem osnutku koalicijske pogodbe, še jasno zapisano, da bo nova vlada zahtevala "preiskavo bančne luknje z jasno opredelitvijo odgovornosti“, te zaveze novi osnutek pogodbe ne predvideva. S preiskavami v SMC so želeli – vsaj tako so navedli v prvem osnutku – zagotoviti povrnitev zaupanja v finančne in nadzorne institucija ter pravno državo.

Iz Stranke Mira Cerarja so sporočili, da je pri pospešenem usklajevanju besedila koalicijske pogodbe zaradi tehnične napake izpadla zaveza glede preiskave bančne luknje z jasno opredelitvijo odgovornosti: "Ta zaveza seveda ostaja del koalicijske pogodbe."

SD: To je le tehnična napaka

Stranka SD se je danes pred tem že burno odzvala na namigovanja, da naj bi umik zaveze po preiskavi zahtevali prav oni kot pogoj za vstop v Cerarjevo koalicijo. "Socialni demokrati ostro zanikamo informacije, ki se glede na tretji osnutek koalicijske pogodbe pojavljajo v medijih in sicer, da naj bi bila cena za vstop SD v koalicijo med drugim tudi ukinitev preiskave bančne luknje ter da je SD proti reviziji Teš 6.“ Trdijo še, da se prav oni zavzemajo za preiskavo bančne luknje in tudi revizijo Teš 6.

Vodja poslanske skupine Matjaž Han je danes pred kolegijem povedal, da gre le za tehnično napako, ki jo bodo popravili. Dejal je, da ne ve zakaj je do tega prišlo in po njegovih besedah pa naj bi bil razočaran tudi kandidat za mandatarja Miro Cerar. Predsedujoči SD Dejan Židan se je po Hanovih besedah že pogovarjal s Cerarjem. Ta je dejal, da je tudi on zdaj videl, da je prišlo do "čiste tehnične napake in da je tudi on razočaran, da je prišlo do t. i. medijskega spina", a da bo zadeva popravljena. 

"Preiskava bančne luknje bi morala biti prioriteta"

Na umik zavez o preiskavah bančne zaveze so se ostro odzvali tudi v Društvu Integriteta, kjer so navedli, da je "sanacija slovenskega bančnega sistema postala ogromno breme davkoplačevalcev, zato bi javna in transparentna preiskava bančne luknje morala predstavljati eno izmed prioritet prihodnje vlade". Generalni sekretar Društva Integriteta Vid Doria je še poudaril, da dodatno začudenost zbuja dejstvo, da je bila preiskava bančne luknje umaknjena s strani politične stranke, ki svoje delovanje in aktivnosti snuje na podlagi krepitve pravne države, vladavine prava, demokracije in zvišanja stopnje transparentnosti in odgovornosti. "Zavestno izogibanje reševanju perečih problematik ni dobra popotnica nove vlade!,“ še poudarja Doria.

Ali bo revizija vplivala tudi na nadaljnjo delovanje Teš 6?

Pri zadnjem osnutku koalicijske pogodbe pa je prišlo tudi do neusklajenosti glede pomena revizije Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6). Po Hanovih besedah je v osnutku sporazuma prej pisalo, da se zadeva razišče in da se najde krivce, v SD pa da so razumeli, da se zaradi tega nato preveri, ali bo Teš 6 sploh deloval naprej ali ne. Han je ob tem poudaril, da je Teš 6 stal milijardo in pol, zato ta zadeva mora delovati naprej, tisti, ki so krivi za takšne "abnormalne številke", pa morajo v zapor.

Stranka Mira Cerarja pa je zaplet pojasnila z odgovorom, da v zadnjem osnutku koalicijske pogodbe ni prišlo do vsebinskih sprememb."Naše odločitve in ukrepi glede Teš 6 so vezani na neodvisno revizijo in njene rezultate."

Komentarjev 7
  • Tupamaros 17:42 22.avgust 2014.

    Napaka ste vi sami.

  • sivka 17:42 22.avgust 2014.

    tehnična napaka je bila ko ste obrožili napačno stranko

  • STF 15:03 22.avgust 2014.

    So se usral, da ne bodo se predn sestavjo vlado mel demonstracije. Ce pa mediji ne bi """napake""" odkril, bi blo pa tudi vse ok... ane levkoti?