Slovenija
37 ogledov

Preiskovalci lahko razpolagajo z vsem, kar so že zbrali o Janši

Predstavitev nove KPK Saša Despot
Komisija bo preučila dokumete, ki jih že ima in po potrebi dopolnila z dodatnimi pojasnili Janeza Janše.

Predvidoma že do poletja bi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) lahko, že drugič v dobrih dveh letih, ocenila premoženjsko stanje šefa Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše v zadnjih desetih letih. KPK bo namreč nadzor nad premoženjem Janše  nadaljevala, je povedal predsednik KPK Boris Štefanec.

"Poročilo, ki se nanašana na Janeza Janšo več ne obstaja, v okviru nadaljavanja postopka pa bo senat ugotovil dejansko stanje. V primeru, da je potreben kakšen popravek glede premoženskega stanja Janeza Janše, se bo senat na podlagi teh ugotovitev tudi odločil, kakšno bo poročilo;" pravi Štefanec.

Uporabijo lahko vse doslej zbrane dokumenta glede Janeza Janše

Če  bodo torej glede na vse dokumente, ki jih imajo zbrane v postopku, ugotovljali neskladja glede Janševega premoženja, ki mejijo na korupcijo, bodo zahtevali dodatna pojasnila Janeza Janše in v tem primeru osnutek poročila prvaku SDS tudi poslali v izjasnitev.

Poročilo prejšnje KPK razveljavljeno

Vrhovno sodišče je razveljavilo poročilo, ker Janša pred njegovo objavo ni imel možnosti vpogleda in odgovora nanj. Sodišče je mnilo, da je komisija s tem, ko mu osnutka ni poslala v izjasnitev, kršila ustavno pravico do enakega varstva pravic.

Vhovno sodišče medtem ni posebej ugotavljalo, ali je kršitev vplivala tudi na pravilnost ugotovljenega dejanskega stanja v poročilu.

KPK je glede Janeza Janše ugotovila večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, lastništva nepremičnin, lastništva premičnin ter prevzemanja jamstev in poroštev. Hkrati so ugotovili tudi, da se je Janši premoženje glede na uradno ugotovljene vire dohodkov in premoženja v nadzorovanem obdobju nesorazmerno in nepojasnjeno povečalo za najmanj 210.000 evrov.

"Kaj pa drugi?"

Po odločitvi Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki je sklenila nadaljevati nadzor nad premoženjskim stanjem predsednika SDS Janeza Janše, se ta na družbenem omrežju Twitter sprašuje, kaj je s preiskavo premoženja nekaterih drugih funkcionarjev. Pravosodni minister in nekdanji predsednik KPK Goran Klemenčič pa odločitve ne želi komentirati.

Kdaj poročilo o Jankoviču?

"Verjamem, da bo odločitev vrhovnega sodišča, kar se tiče Zorana Jankoviča, enaka," pravi Štefanec, kakšna pa bo odločitev senata pa vas prosim, da ne sprašujete, ker ta odločitev še ni sprejeta. Domnevam pa, da bo ista," o postopeku glede premoženju Zorana Jankoviča, pravi predsednik KPK Štefanec.

Komentarjev 38
  • wingspan15 13:29 18.marec 2015.

    Mislim, da članek govori o Janezu Janši.

  • wingspan15 13:25 18.marec 2015.

    ni pomembno ali gre za drobiž ali za milijone, sicer 210.000,00 € je za mnoge iz med nas dvajset in več letni zaslužek, tako, da ne moremo govoriti o drobižu. nepošteno pridobljeno premoženje pa mora biti odvzeto. Tukaj tolerance ne ...prikaži več more in ne sme biti.

  • dimnikar 19:42 05.marec 2015.

    O vseh se piše. A zato ker so tudi drugi problemi na svetu, moramo pa tega ignoriratI? :) Skrajno idiotsko razmišljanje.