Slovenija
13967 ogledov

Prekarci zaradi koronavirusa ostali brez dohodkov

samozaposleni Profimedia
V Sloveniji je samozaposlenih več kot 100.000 ljudi, kar je 12 odstotkov prebivalstva. Kako je zanje poskrbljeno v kriznih trenutkih, kot je trenutna epidemija koronavirusa?

V želji, da bi zajezili širjenje novega koronavirusa, je na podlagi vladne direktive ustavljeno javno življenje. Posledično je čez noč brez dela in dohodka ostalo ogromno ljudi. Medtem ko število okuženih skokovito narašča, prihaja do padcev v gospodarstvu. Kdor lahko, opravlja svoje delo od doma in omejujejo socialne stike. Kaj pa naj storijo tisti, ki so zaradi preventivnih ukrepov za zajezitev širjenja virusa ostali brez dohodkov?

Kopičijo se vesti o podjetjih, ki zaradi izpada prometa odpuščajo študente, slabo se piše tudi drugim prekarnim delavcem. Mnoga majhna podjetja, samostojni podjetniki in in samostojni delavci v kulturi, bodo zaradi "ustavitve" javnega življenja ob znaten dohodek, nekateri bodo to težko preživeli. Zelo verjetno pa se bodo posledice koronavirusa poznale še dolgo po tem, ko se bo situacija za redno zaposlene umirila in se bo javno življenje vrnilo na običajne tire.

Veliko teh, ki bo ta mesec trpelo zaradi izpada dohodka je že tako ali tako v ranljivi skupini. Njihovi zaslužki so praviloma nižji od minimalne plače, poleg tega pa jih pestijo še krediti, da rednih življenjskih stroškov niti ne omenjamo. Zelo veliko se jih preživlja iz meseca v mesec, prihrankov pa nimajo, zato niso prepričani, če bodo lahko plačali še prispevke.

Apel vladi naj poskrbi za najbolj ranljive skupine

Po spletu se že širi Apel Vladi Republike Slovenije za pomoč samozaposlenim zaradi posledic epidemije koronavirusa. V Apelu avtorica prosi za oprostitev plačila obveznih prispevkov za socialna zavarovanja, poleg tega pa predlagajo tudi pomoč za tiste, ki so zaradi koronavirusa ostali brez dela.

Poziv vladi, naj poskrbi za "prekarce" in samozaposlene, je poslala tudi stranka Levica. Predlagali so tri ukrepe; oprostitev prispevkov s.p.-jem do 1. 7. 2020 (višina oprostitve bi bila odvisna od letnega zaslužka s.p.-ja), denarno pomoč za vse s.p.-je, ki so v prejšnjem mesecu imeli manj dohodkov, kot je minimalna plača in dodelitev izrednih štipendij za študente, ki so nenadoma ostali brez zaposlitve.

Vlado k dejanjem pozivajo tudi pri Obrtni zbornici Slovenije in v Zavodu Asociacija.

Načrta za pomoč še ni

Po besedah ZZZS nadomestilo izpada dohodkov pripada samo tistim, ki za koronavirusom res zbolijo in so primorani v izolacijo. Vsem tistim, ki pa so v karanteni zaradi izpostavljenosti okužbi ali pa zaradi odpovedi dela in zaprtja javnih ustanov ter dogodkov, nadomestilo ne pripada.

Na socialnih omrežjih nastajajo skupine, namenjene oceni situacije in organizaciji pomoči tistim, ki so je najbolj potrebni. Svoje strahove naslavljajo na vlado, zavode in druge organizacije, ki bi jim lahko pomagale. Definitivnega odgovora in rešitve za sedaj še ni, čeprav marsikateremu že teče voda v grlo.

Kako je poskrbljeno za ostale

Vrtec Slovenija Toliko bodo dobili starši, ki bodo ostali doma zaradi zaprtja šol in vrtcev

Tisti, ki so redno zaposleni in bodo primorani ostati doma zaradi zaprtja vrtcev in šol, bodo prejeli nadomestilo plače v višini 50 odstotkov plače. Vsi, ki bodo zaradi varovanja otrok ostali doma, a jim delo od doma ni omogočeno, bodo tako tudi od kar velik del dohodka, poleg tega ne bodo dobili niti dodatka za malico in prevoz. Vsi, ki bodo preventivno ostali doma in imajo omogočeno delo od doma, bodo prejeli 100 odstotkov plače.

Zdravi delavci, ki jim je bilo odrejeno čakanje na delo prejmejo 80 odstotkov plače, od tega jim delodajalec pokrije 30 odstotkov, država pa 50 odstotkov.

Tisti, ki od doma delajo zaradi karantene, prav tako prejemajo 100 odstotkov svoje plače, tisti, ki so v karanteni in ne morejo delati od doma pa 80 odstotkov. Tisti, ki bodo zboleli zaradi koronavirusa, bodo prejemali 90 odstotkov plače.

Interventni zakon, ki te ukrepe predvideva, je pripravilo Ministrstvo za delo, a je pri tem iz načrta izpustilo samozaposlene.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek obljublja, da bodo pri naslednjih ukrepih mislili tudi na samozaposlene, ki naj bi jih bilo v gospodarskem sektorju kar 68.000.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • maresem 20:36 15.marec 2020.

    Nič ni pozabila a morajo biti vsi v hipu popedenani?!

  • Ivo 17:41 15.marec 2020.

    Ma ni problema, samozaposleni na vlado ne bomo pozabili! Prvega, ki mi pride na vrata od vlade poljubim za dobrodošlico! ;)

  • igorgeus 17:19 15.marec 2020.

    Glede na njihovo vestno plačevanje davkov, je zmanjkalo denarja