Slovenija
13 ogledov

Prekinitev dragih odvetniških pogodb

Robert Ferko je dejal, da bodo prezaposlitve njune. Žurnal24 main
V begunjskem Skimarju bodo prekinili pogodbe odvetnikoma Planinšcu in Vrečerju. Iz podjetja so sporočili tudi, da bodo nujne prezaposlitve in odpuščanja, aprila pa bo znan sanacijski program.

V begunjskem Skimarju ta čas poteka sporazumna prekinitev pogodbe odvetnikoma Danielu Planinšcu in Rajku Vrečerju ter večine svetovalnih pogodb, v podjetju pa so zaposlili pravnika, ki ga do sedaj ni bilo.

Kot je po današnjem zboru delavcev, zbori delavcev so potekali ves teden, povedal Robert Ferko, predsednik Skimarjeve uprave, bodo nujne prezaposlitve zaposlenih iz programa Marine v zimski program Ski. Ta čas del proizvodnje v programu plovil stoji, dela sto delavcev, 50 pa jih je doma na prisilnem dopustu. V zimskem programu je število naročil podobno lanskemu, lani je Elan prodal okoli 430 tisoč parov smuči in približno toliko naj bi jih po Ferkovih besedah tudi letos. "Plače redno izplačujemo, prav tako dobavitelje, v Marinu pa želimo predvsem odprodati zalogo. V okviru sanacijskega programa, ki ga bo uprava pripravila do konca aprila, pripravljamo prestrukturiranje, naš cilj pa je doseči konkurenčno prednost Elana z inovativnimi in tehnološko dovršenimi proizvodi. To naj bi dosegli s sporazumno prezaposlitvijo zaposlenih iz ene divizije v drugo, prekinitvijo sodelovanja z agencijo za zaposlovanje, odpovedjo sodelovanja s sodelavci za določen čas in selektivnim odpuščanjem," je pojasnil Ferko.

Dušan Ferjan, predsednik sindikata v Elanu, ni želel govoriti o številkah. © Renata Škrjanc

 
Novosti v Marinu
V celotni skupini Skimar je ta čas 1066 zaposlenih, v obratih v Begunjah pa 650, od tega 208 v Marinu. Na vprašanje, koliko delavcev nameravajo še odpustiti, Ferko ni želel govoriti o številkah, dejal je le, da bo tudi to znano konec aprila, ko bo pripravljen sanacijski program. Revizija poslovanja za leto 2008 naj bi bila končana v enem mesecu, ko bo Ferko tudi predstavil revidirane rezultate lanskega poslovanja. Poudaril je, da posebno pozornost namenjajo razvoju, med prihodnjimi novostmi bodo jahta Elan 31, s katero nameravajo privabiti novo skupino kupcev, prototip naj bi bil končan julija, jadrnica impression, naslednica impression 434, in razvoj pet ali šestmetrskih gliserjev. "Delavce najbolj skrbi prihodnost, vendar menim, da so bili zadovoljni, ko smo jim povedali, da spet začenjamo z razvojem, sam pa sem najbolj zaskrbljen zaradi stanja v svetovnem gospodarstvu," je dejal Ferko, ki je glede prihodnosti Elana optimističen. "Do leta 2011 moramo stabilizirati poslovanje, potem pa ne izključujem strateških partnerjev, menim celo, da bodo potrebni."

Delavci so zaskrbljeni. © Renata Škrjanc

 
Delavce skrbi ohranitev zaposlitve
Zaposleni so bili po današnjem zboru delavcev precej redkobesedni, ena od delavk je kratko dejala le: "Rekli so, da bodo odpustili najete, to je agencijske in pogodbene delavce." Delavec, ki v Elanu dela 14 let, pa je dodal: "Bolj kot odpuščanje, so problem nizke plače." O številkah pa danes ni govoril niti Dušan Ferjan , predsednik Elanovega sindikata, ki je povedal, da so na zborih delavcev dobili celovito informacijo o tem, kaj jih čaka v prihodnje. "Kaj nas čaka glede odpuščanja, plač, dela, ljudi predvsem zanima ali bo delo ali ne. Spodbudno je, da direktor (Robert Ferko, op. p.) ne premišljuje o nikakršni prisilni poravnavi ali stečaju podjetja, zato smo ta čas lahko kar optimistični, vprašanje pa je, ali bomo lahko vsi ohranili zaposlitev v podjetju glede na razmere, ki vladajo na trgu, vsekakor pa lahko računamo, da bodo naša podjetja preživela in da bo precejšnje število delavcev ohranilo delo. Nobenih številk ni bilo omenjenih, v nekaj tednih pa se bo pokazalo, koliko delavcev še potrebujejo v podjetju. Ta čas je v Marinu situacija dokaj slaba, vendar pa po besedah direktorja kaže, da utegnemo dobiti nekaj naročil v spomladanskih mesecih, kajti decembra, januarja in februarja je bilo stanje zelo žalostno," je dejal Ferjan.

Sodišče pritrdilo zaposlenima
Ob zadnjem večjem odpuščanju v Skimarju je 17 delavcev vložilo pritožbo in do sedaj sta bili dve sodbi pravnomočni, tretja pa naj bi bila v kratkem. Sodišče je ugotovilo, da sta bila delavca odpuščena nezakonito, zato ju mora podjetje vnovič zaposliti. "Delavko bomo zaposlili v zimskem programu, z delavcem pa smo v postopku poravnave, da se ne vrne več na delovno mesto," je omenjeni odločbi danes pojasnil Ferko.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.