Slovenija
18 ogledov

Prekmurci slavijo svoj dan

zastava slovenska Žurnal24 main
Ob državnem prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom bo zvečer v Murski Soboti potekala državna proslava.

Letos praznik v spomin na 17. avgust 1919, ko je vojaška oblast upravljanje nad Prekmurjem predala civilnim oblastem in so se Prekmuci s tem po 900 letih pod madžarsko nadoblastjo vnovič združili z matičnim narodom, praznujemo drugič.


Slavnostni govornik na proslavi bo minister za okolje in prostor Janez Podobnik, prireditve pa se bo udeležil tudi premier Janez Janša. V kulturnem programu Kako je ljubezni ime?, ki so ga ustvarili Feri Lainšček, Duša Škof in Drago Ivanuša, bodo nastopili Policijski orkester, Eroika, Nataša Matjašec, Vlado Novak, Vlado Vlaškalič, Metod Žunec, Plesna skupina Matjaža Fariča, Trio harmonik - SLO A3, Kristjan Borovšak, Kvartet klarinetov Clarifour, Stekli psi, kleemar & sphericube in Gabrijela Granfol Peurača. Po slovesnosti bo pri soboškem gradu sledilo še družabno srečanje.

Praznik vrnjen iz pozabe

Prekmurje je po koncu 1. svetovne vojne in razpadu Avstroogrske pripadlo Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev. Jugoslovanske čete so ga zasedle 12. avgusta 1919. Čez pet dni, 17. avgusta, je na množičnem ljudskem zborovanju v Beltincih vojaška oblast predala upravo nad pokrajino civilnemu upravitelju.

Do lanskega leta se je praznika spomnil le redkokdo. Kljub temu so Prekmurci odločitev državnega zbora, ki je uzakonil praznik, pozdravili z zadovoljstvom. Nekaj negodovanja je bilo lani slišati le med pripadniki madžarske manjšine, ki so prepričani, da praznik odpira že zaceljene rane.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.