Slovenija
1 ogledov

Prekrški vas bodo stali več

Med priključkom Slovenske Konjice in priključkom Dramlje v smeri Ljubljane sta t Žurnal24 main
Vlada je potrdila novelo zakona o varnosti cestnega prometa (ZVCP), s katerim se zaostrujejo sankcije za kršitve v cestnem prometu.

Minister za notranje zadeve Dragutin Mate je pojasnil, da gre za kratkoročen ukrep, da pa vlada pripravlja celovitejšo ureditev zakonodaje. S predlogom zakonskih sprememb in dopolnitev na prometnem področju po besedah prometnega ministra Radovana Žerjava želijo "zajeziti morijo na naših cestah".

Več kot 80 km/h po mestu vas bo obremenilo za konkretno slovensko plačo.

 
Višje kazni za najbolj nevarne prekrške
Spremembe ZVCP gredo v smer znižanja kazni za prekrške, ki niso neposredno povezani s prometno varnostjo, zato pa bi občutno zvišali kazni za najbolj nevarne prekrške. Med te spadajo predvsem visoka prekoračitev omejitve hitrosti, agresivno speljevanje in zaviranje, vožnja pod vplivom alkohola in mamil ter nevarno prehitevanje, je naštel minister Žerjav. Sicer pa je po besedah Mateja namen tovrstnih ukrepov zagotovitev varnosti v conah z najnižjo dovoljeno hitrostjo, ki obsegajo območja šol, bolnišnic in tako dalje.

Kmalu tudi nova oblika vozniškega dovoljenja

Prihodnje leto se bodo vozniki poslovili tudi od starih vozniških dovoljenj. © MNZ

 
Vladni predlog med drugim odpravlja tudi nekatere administrativne ovire, povečuje pooblastila občinskih redarjev in uvaja register pogrešanih ali ukradenih vozniških dovoljenj. Predlog po Matejevem mnenju natančneje določa nekatere člene zakonodaje, ki jih je kot pomanjkljive označilo že ustavno sodišče, z novostmi pa Slovenija implementira tudi evropske direktive. V skladu s slednjimi se pripravlja tudi nova oblika vozniškega dovoljenja, ki naj bi se izdajala v obliki polikarbonatnih kartic žepnega formata. Zamenjati bo tako treba 1.200.000 vozniških dovoljenj, vsakega posameznika pa bo to stalo okoli 6 €. Notranji minister je napovedal tudi, da bodo v roku enega meseca pridobili deset visoko zmogljivih modro-belih policijskih vozil znamke Škoda. Zmogljivejša vozila, ki bodo opremljena z vgrajenimi mobilnimi radarskimi sistemi, bodo uporabljali na avtocestah pri sledenju in ustavljanju vozil, ki vozijo z ekstremnimi hitrostmi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.