Slovenija
52235 ogledov

Prelomna novica glede cepljenja pri nas

Cepljenje proti covid-19 Epa
Tudi v Sloveniji bo dovoljena uporaba 6. odmerka. Cepilo se bo lahko do 20 odstotkov več ljudi.

Posvetovalna skupina za cepljenje je dala mnenje, naj bo tudi v Sloveniji dopustna uporaba 6. odmerka cepiva, datirano je z včerajšnjim datumom. Ali je za uporabo 6. odmerka potreben še kakšen sklep ministrstva ali agencije za zdravila, še preverjamo. Sklep posvetovalne skupine je na tviterju objavil tudi predsednik vlade Janez Janša. "Šesti odmerek cepiva #PfizerVaccine pod določenimi pogoji uradno omogočen," je zapisal. 

Kot smo poročali, v viali (steklenički s cepivom) po petih cepljenjih lahko ostane še za en odmerek cepiva, a je bilo zaradi navodil proizvajalca in Evropske agencije za zdravila to cepivo potrebno zavreči.

Da se sme uporabiti tudi 6. odmerek, so se v odločili v ZDA, Veliki Britanji, Italiji, Švici, Izraelu in na Češkem. To pomeni, da je mogoče cepiti do 20 odstotkov več ljudi. Evropska agencija za zdravila je v stiku s proizvajalcem cepiva in ni izključeno, da bi že v nekaj dneh lahko prišlo do spremembe navodil.

Ali po petih odmerkih ostane dovolj cepiva za šestega, je odvisno od tega, koliko mrtvega teka ima igla oziroma brizgalka. Povedano bolj po domače, koliko cepiva ostane v igli oziroma v brizgalki, ko jo do konca iztisneš. Pri natančnejših iglah oziroma iglah z manj mrtvega teka, naj bi pri cepljenju zagotovo ostalo dovolj cepiva še za šesti odmerek. Kot smo poročali, se je to pokazalo tudi pri nas v praksi.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 11
  • rospioti 10:34 04.januar 2021.

    www︎.︎Magenot︆.︆net - oddličen projekt za odrasle, ki želijo najti parrtnerja za sseks

  • astibo8020 01:30 01.januar 2021.

    Me zanima koliko je v tej državi kretenov, ki se bodo pustili cepit eksperimentalnemu cepivu kriminalnih proizvajalcev, ki preskakujejo varnostne teste in profitirajo z vsiljevanjem cepiva, za katerega nimajo pojma kakšni bodo dolgoročni učinki in lahko vplivajo na vaš DNK.

  • miralem3 15:24 31.december 2020.

    Pfizer zupa juha katero so skuhali Americani Anglezi Izraelci je najbolj aktuelna zadeva v Evropi zato spremljajte vse kar se v tej smeri dogaja obiski nacrti izvedbe.Sreca da imamo izbiro da te placane medije ugasnemo da se educiramo prekobdruzbenih omrezij ...prikaži večj da poznamo resnico tega globalnega nacrta kateri se nacrtuje najmanj 20 let nazak.Hvala Bogu imamo prednost zivi smo zdravi za upor do svobode