Slovenija
1 ogledov

Premagajte strah pred testiranji

Življenja rešujejo tudi testiranja na sifilis, hepatitis in HIV.

Anja Ščuka (Foto: Boštjan Tacol) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Začenja se svetovni teden boja prosti raku, ko lahko spet razmislimo, ali naredimo dovolj za svoje zdravje. Šokantni so podatki, da skoraj polovica moških in žensk v kritični starostni skupini za pojav raka debelega črevesa in danke ne opravi preprostega testiranja. Vabila romajo v koš, pogosto tudi zaradi strahu. Res je, rak na debelem črevesu in danki je smrtonosna, zahrbtna bolezen, ki prinaša veliko trpljenja za obolele in njihove najbližje. Temu se v večini primerov lahko izognemo, če ga odkrijemo in zdravimo v zgodnji razvojni stopnji. Za to imamo strokovnjake pri programu Svit, ki so v več kot 70 odstotkih raka odkrili še v zgodnji fazi. Enako velja za sodelovanje v programih Zora in Dora ter za testiranje na nekatere druge bolezni. Leta 2011 je bilo pri nas denimo za HIV opravljenega le 1,9 testa na sto ljudi. Strah je pri tem testu odveč, saj lahko danes okuženi s HIV doživijo enako življenjsko dobo kot tisti, ki virusa nimajo. Prav tako se jih premalo testira na sifilis, katerega zdravljenje je preprosto in uspešno, ter na hepatitis B, ki je v zgodnjem odkritju ozdravljiv.

Vsakdanjik. Preventiva je pomembna tudi v našem vsakdanjiku. Najpogostejši raki v Sloveniji so namreč povezani z nezdravim življenjskim slogom, čezmernim sončenjem, nepravilno prehrano, kajenjem in čezmernim pitjem alkoholnih pijač, opozarja tudi vodja epidemiologije in registra raka na onkološkem Maja Primic Žakelj. Še preprosteje je pri spolno prenosljivih boleznih.

Komentar se nanša na članek: Zbolela bo polovica vse moških

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.