Slovenija
13 ogledov

Premalo volje za ustavo

Gregor Virant, Radovan Zerjav, Janez Jansa, Ljudmila Novak, Karl Erjavec, podpis Anže Petkovšek
Spremembe. Kljub majavi podpori glasovanje o fiskalnem pravilu in priprava sprememb referendumske ureditve.

Preverjanje podpore. Čeprav vlada zagotovljene podpore za vnos fiskalnega pravila v ustavo nima, bo parlamentarcem še pred parlamentarnimi počitnicami naložila, naj glasujejo o njem, je po sestanku s parlamentarci povedal predsednik vlade Janez Janša. “To ni odgovornost samo vlade, ampak vseh parlamentarnih strank. S tem glasovanjem bodo manifestirali svojo odgovornost,” je poudaril.

Fiskalnega pravila ne podpirajo v PS, prav tako ne vsi poslanci SD, za spremembe ustave pa je potrebno soglasje 60 poslancev. Janša je dejal, da naj bi o podpori pri SD še razmislili. Po besedah Janka Vebra, vodja poslanske skupine SD, drži, da bodo na konferenci stranke o tem razpravljali, vendar pa je malo verjetno, da bi sprejeli stališče, da morajo vsi poslanci SD podpreti spremembe.

Tudi pri spremembah referendumske ureditve je najprej kazalo, da podpora je, zdaj pa je PS predlagala, da bi spremembe začele veljati šele leta 2015. Janša je napovedal, da bodo podporniki sprememb kljub temu začeli postopek za spremembe ustave v državnem zboru. Predloga PS sicer ne podpira nobena parlamentarna stranka. “Slovenija bo takrat ali že iz gospodarske krize in na hitri poti okrevanja ali tam, kjer je danes Grčija,” je poudaril predsednik vlade.

Predstavnika PS Zoran Janković in vodja poslanske skupine Jani Möderndorfer sta sestanek predčasno zapustila – tudi zato, ker se Janković ni želel pogovarjati kot na “enosmerni cesti”. PS naj zamika sicer ne bi zahtevala, temveč zgolj “predlagala”.

NSi bo o spremembah res razpravljala na izvršnem odboru. Vodja poslanske skupine Matej Tonin je pojasnil, da bi bili morda pripravljeni popustiti pri kvorumu, če bi se sprejel tudi njihov predlog, da mora biti za začetek referendumskega postopka zbranih deset tisoč overjenih podpisov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.