Slovenija
12 ogledov

''Premier ne razume''

Žurnal24 main
Odštevanje. Sarkozy in Brown potrdila udeležbo v Köbenhavnu, Pahor in Obama še brez odgovora.

“Premier Borut Pahor ne razume, da ne gre za nekakšne prazne besede, ampak, da nas podnebne spremembe realno ogrožajo,” opozarja predstavnica društva Fokus Barbara Kvac ob začetku zadnjega pripravljalnega sestanka, ki poteka v Barceloni.

Cilj španskega sestanka je prečiščeno besedilo, ki naj bi postalo neke vrste dopolnilo Kjotskega sporazuma ali podlaga za popolnoma nov podnebni dogovor, do katerega naj bi svetovni voditelji prišli 7. decembra v Kobenhavnu.

www.ukrepajzdaj.org

“Zavzemite se za dogovor, ki bo omejil dvig temperature pod 2°C in bo državam v razvoju zagotovil sredstva za zmanjšanje izpustov, Sloveniji pa zagotovite takojšen prehod v nizkoogljično družbo.”

 

S cilji se mudi

Gre za to, da se razvite države zavežejo določenim ciljem, ki se po zdaj veljavnem Kjotskem sporazumu iztečejo leta 2012. “Slovenija podpira stališča EU, da naj bi bil nov sporazum pravno obvezujoč, čemur pa ZDA zelo nasprotujejo,” pojasnjuje Barbara Kvac. Štiri nevladne organizacije so sprožile kampanjo Ukrepaj zdaj! – peticijo, s katero premierja Pahorja pozivajo, da se na podnebni konferenci v Kopenhagnu osebno zavzame za ambiciozen in pravičen podnebni dogovor. Do zdaj jo je podpisalo več kot 6.700 državljanov.

“Nismo zadovoljni niti s stališči Slovenije niti z njegovim osebnim odnosom do tega vprašanja. Načelno je podprl kampanjo, a nam še ni potrdil, da bo šel v Koebenhaven, ki je zadnja priložnost, da preprečimo stopnjevanje posledic podnebnih sprememb,” pravi Barbara Kvac.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.