Slovenija
3219 ogledov

Premik ure na poletni čas to noč ne bo zadnji

ura Žurnal24 main
To noč bomo spali uro manj

Ponoči bomo uro z 2. premaknili na 3. in tako prešli na poletni čas. Čeprav je Evropska komisija še jeseni napovedovala, da bomo uro na poletni čas konec marca 2019 premaknili zadnjič, ne bo tako. Zadnjič bomo uro na poletni čas premaknili marca 2021. Če bo Slovenija ostala na standardnem, oziroma zimskem času pa bomo uro na zimski čas ponovno premaknili 27. oktobra.  "V primeru ukinitve sezonskega premikanja ure na poletni čas bo v Sloveniji skozi celo leto obveljal standardni zimski čas. Te odločitve ni sprejelo ministrstvo, tako je v Sloveniji stanje na podlagi zakona o računanju časa," pojasnjujejo na ministrstvu za infrastrukturo, ki ga vodi Alenka Bratušek.  

ura polnoč Nov spor? Slovenija Konec premikanja ure, Slovenija za zimski čas, Hrvaška za poletni

Čas za izbiro letnega ali zimskega časa do aprila prihodnje leto

Med letoma 1980 in 1994 je Evropska unija sprejela vrsto direktiv, ki so usklajevale premik ur po uniji. Ure v skladu z evropsko direktivo premikamo zadnjo nedeljo v marcu ob 2. uri in zadnjo nedeljo v oktobru ob 3. uri. Premikanje ur je v veljavi tudi zunaj EU, vendar pa ga ne uporabljajo Rusija, Kitajska in Japonska, piše na spletni strani Evropskega parlamenta.

Evropski parlament je sicer v torek z veliko večino podprl ukinitev premikanja ure leta 2021, države članice pa se bodo lahko same odločile za zimski ali poletni čas. Države morajo Evropsko komisijo o svoji izbiri obvestiti do 1. aprila 2020.

Žepna ura Komentar Slovenija Hočete sonce sredi noči ali temo sredi dneva?

Slovenci bolj naklonjeni poletnemu času

Če bi iz posvetovanja v EU in s sosednjimi državami članicami kazalo, da bi bila potrebna sprememba standardnega časa, bo vlada izvedla potrebna posvetovanja o podpori za tako spremembo. Glede omenjene teme so tudi v neposrednem stiku s hrvaškim ministrstvom za morje, promet in infrastrukturo, usklajujejo pa se tudi preko evropskih institucij, so še pojasnili na ministrstvu.

Lansko javno posvetovanje je sicer pokazalo, da so Slovenci bolj naklonjeni poletnemu času. Tudi Portugalci, Ciprčani in Poljaki so se večinsko izrekli za poletni čas, Finci, Danci in Nizozemci pa za zimskega.

Komentarjev 4
  • mph 17:48 30.marec 2019.

    Karkoli samo, da se neha že enkrat premikat. Predvidevam pa, da bi bilo bolj zdravo imeti naravno uro.

  • kapibara1 17:35 30.marec 2019.

    Obdržimo poletno uro- čas !!!