Slovenija
3641 ogledov

Glas večine ni pomagal, danes se morate ukvarjati s tem

Premik ure Profimedias
Zadnji konec tedna marca še naprej ostaja tisti konec tedna, ko je treba premakniti uro.

Evropejci smo jasni in glasno povedali, da si premikanja ure ne želimo več. Evropska komisija se je na državljane EU leta 2018 obrnila z vprašanjem o ukinitvi premikanja ure. Od 4,6 milijona tistih, ki so odgovorili, jih je za ukinitev glasovalo kar 84 odstotkov. Zgledu državljanov so sledili tudi evropski poslanci, ki so leta 2019 podprli odpravo premikanja ure, ki naj bi stopila v veljavo lani. A se je na tej točki vse skupaj ustavilo. Potrebno bi bilo še soglasje Sveta EU, do česar pa ni šlo. Da je ideja zastala, je razvidno tudi iz podatka, da je EU že določila datume za premikanje ure vse do leta 2026.  

Evropska komisija je vseskozi poudarjala, da je za delovanje notranjega trga pomembno usklajeno izvajanje časovnih sprememb med članicami. Predlog za ukinitev premikanje ure namreč predvideva, da bi se države članice samostojno odločale o tem, ali bodo obdržale zimski ali poletni čas. Iz razprave je bil kaj kmalu razvidno, da enotnosti med državami ni. Slovenija se je pred tremi leti izrekla za ohranitev zimskega časa, medtem ko se je sosednja Hrvaška nagibala k ohranitvi poletnega časa. Neusklajena odločitev med sosedami bi lahko imela negativen vpliv na notranji trg zaradi višjih stroškov za čezmejno trgovino, povzročila nevšečnosti v prometu, komunikacijah, turizmu itd. 

Ob 2. uri zjutraj bomo kazalce pomaknili za eno uro naprej in tako z zimskega prešli na poletni čas. 

V EU od leta 1980 poteka usklajeno premikanje ure. Države tako na poletni čas prehajajo zadnjo nedeljo v marcu, na zimski čas pa zadnjo nedeljo v oktobru. Glavni razlog za uvedbo premikanja ure so bili prihranki energije, a so raziskave pokazale, da je učinek celotnih prihrankov energije zaradi uvedbe poletnega časa zanemarljiv. 

Zanemarljiv je tudi vpliv premikanja ure na zdravje. Za premikanje za eno uro dvakrat na leto za zdaj ni trdnih dokazov, da to dolgoročno vodi v slabe posledice za zdravje. Res pa je, da jesenski premik ure lažje prenašamo kot spomladanski. Koliko časa potrebujemo, da se prilagodimo na to uro časovne razlike, lahko preberete tukaj. 

Evropska ideja ni osamljena

O ukinitvi premikanja ure razmišljajo tudi v ZDA. Ameriški senat je pred desetimi dnevi potrdil predlog, po katerem bi po vsej državi ohranili poletni čas. Odločitev mora potrditi še predstavniški dom kongresa, šele nato lahko predsednik države zakon podpiše. Če bo predlog dobil podporo tudi tam, bi odločitev stopila v veljavo novembra 2023. S tem bi dali transportnemu sektorju čas, da se prilagodi spremembi, so kot razlog za izbiro omenjenega datuma za vpeljavo spremembe navedli predlagatelji.

Kdaj bomo naslednjič premikali uro?

EU je v svojem uradnem listu že objavila datume vse do konca leta 2026, ko bo treba premikati kazalce. Medtem ko v noči na nedeljo prehajamo na poletni čas, bomo na zimskega letos spet prešli 30. oktobra. 

Leta 2023 bomo kazalce prvič premikali 26. marca in nato 29. oktobra, leta 2024 31. marca in 27. oktobra, leta 2025 30. marca in 26. oktobra ter leta 2026 29. marca in 25. oktobra. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 11:52 26.marec 2022.

    Zmenili bi se za pol ure naprej in pustiti potem na miru za vse večne čase ,itak je to brez veze

  • Jean_Young 10:48 26.marec 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Avatar Dux_Ursus
    Dux_Ursus 08:44 26.marec 2022.

    "Evropejci smo jasni in glasno povedali, da si premikanja ure ne želimo več. Evropska komisija se je na državljane EU leta 2018 obrnila z vprašanjem o ukinitvi premikanja ure. Od 4,6 milijona tistih, ki so odgovorili, jih je za ukinitev ...prikaži več glasovalo kar 84 odstotkov." EU ima okrog 450 mio ljudi, od tega je ANKETO rešilo 1 % ljudi. To pa je jasno in glasno 😂