Slovenija
88 ogledov

Prenos delnic: Prodati, obdržati ali odreči se?

Obvestilo KDD zurnal24.si
Vrednostne papirje se vam bolj izplača obdržati pri večjih vrednostih. Pri manjših vrednostih je dilema, ali jih sploh prodati ali je bolje, da se jim kar odrečete. Ključna za odločitev je informacija o stroških.

Vrednost sredstev na registrskih računih, ki jih država s koncem leta ukinja, je okoli 730 milijonov evrov. "Slaba polovica imetnikov ima v lasti le manjšo količino papirjev, vrednih manj kot 100 evrov, veliko pa je takšnih z večjimi vrednostmi, saj je povprečna vrednost sredstev na računih dobrih 3.000 evrov," pojasnjujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije, kjer so pripravili nekaj napodkov in primerjali stroške med ponudniki trgovalnih računov. 

PREBERITE ŠE: 

Večina imetnikov računa je informacijo prejela septembra na dopisu KDD. "Tisti, ki dopisa KDD niste prejeli in menite da vrednostne papirje imate, lahko KDD po telefonu ali elektronski pošti prosite za dodatne informacije," svetujejo pri ZPS. 

Katere možnosti imate na voljo?

1. Papirje lahko obdržite
Če bi radi še naprej varčevali v papirjih, boste pri enem od ponudnikov odprli trgovalni račun in jih hranili tam, vendar to od zdaj naprej ne bo več zastonj. Za odprtje računa se boste morali oglasiti v ponudnikovi poslovalnici, s seboj pa je treba imeti osebni dokument, davčno številko in podatke o svojem bančnem računu. Dobrodošel bo tudi izpis stanja, ki ste ga dobili od KDD.

2. Papirje lahko prodate
Če papirjev nočete obdržati, ker ne želite borznoposredniški hiši vsako leto plačevati stroškov, jih lahko seveda prodate. Prodajo lahko (žal) izvedete le prek trgovalnega računa, torej ga odprete in takoj zatem zaprete.

3. Papirjem se lahko odpoveste
Če so vaši vrednostni papirji vredni manj, kot so stroški prodaje, obenem pa ne pričakujete kakšnega povečanja njihove vrednosti, se jim je morda bolje nepreklicno odpovedati in postali bodo last države.

4. Ne storite nič
Nedejavnost se ne izplača. Če namreč do konca leta ne boste storili nič, bodo vaši papirji preneseni na sodni depozit in po petih letih bodo postali last države. Vedeti pa morate, da tudi to ne bo šlo brez stroškov, razen če vrednost papirjev ni nižja kot 100 evrov, če ne kotirajo na borzi in če vam od leta 2014 naprej niso prinesli dividend ali obresti. Plačati boste morali stroške postopka na sodišču in sodno takso v višini 15 odstotkov vrednosti papirjev oz. največ 410 evrov na leto! Zahtevo za opustitev papirjev sporočite na posebnem obrazcu, ki ga posredujete KDD. Lahko ga oddate v vložišču KDD ali pošljete po pošti, vendar pa morate podpis še pred pošiljanjem overiti na bližnji upravni enoti in poravnati takso v višini treh evrov.

Pozanimajte se glede stroškov

Svetujejo, da se pred izbiro ponudnika trgovalnega računa dobro informirate. "Nove stranke bolj kot s ponudbo trajno nizkih tarif vabijo s kratkoročnimi akcijami," poudarjajo pri ZPS. "Svetujemo, da dobro preverite finančni učinek vsake posebne ponudbe, še posebej, če boste sodelovali več let." 

Informacija o stroških je ključna za odločitev, ali delnice prodati, opustiti ali obdržati, zato so pregledali stroške pri vseh ponudnikih trgovalnih računov pri nas. "Če ste lastnik vrednostnih papirjev, ki so vredni manj kot 50 evrov, ste verjetno v dilemi, ali jih sploh prodati ali pa se jim raje odpovedati," pišejo pri ZPS in odgovarjajo, da je odločitev odvisna od ponudnika. 
Potrošniku, ki ima za 40 evrov delnic se bo prodaja najbolj izplačala prekoo Deželne banke Slovenije (DBS), KBS ali SKB.

Stroški z trgovalnimi računi | Avtor: ZPS ZPS

 


Če je vrednost papirjev višja, je dilema v vprašanju, ali jih prodati ali obdržati. "Načeloma je boljša rešitev delnice obdržati, če njihove dividende in rast vrednosti pokrivajo vsaj stroške, ki jih boste imeli s trgovalnim računom," svetujejo pri ZPS. "Dividendna donosnost slovenskih podjetij je bila lani od nič do deset odstotkov, z leti pa se seveda lahko zelo spreminja."

Kaj narediti z delnicami, vrednimi 3000 evrov?

V tabeli so zbrali podatke, kolikšne stroške bi imel potrošnik, ki ima v lasti delcnice enega izdajatelja v vrednosti tri tisoč evrov, ki kotirajo na borzi. "Primerjava med ponudniki je pokazala, da so stroški odpiranja trgovalnega računa in enoletnega poslovanja z njim najnižji pri banki BKS," so ugotovili pri ZPS. "Za njo so se uvrstile banke NLB, SKB in DBS, pri katerih so stroški manj kot 20 evrov."

Če nameravate delnice na svojem računu le hraniti in ne kupovati novih, lahko v spodnji tabeli, ki so jo oblikovali pri ZPS, izbirate med petimi ponudniki, ki vam bodo za to zaračunavali manj kot 20 evrov na leto. Iz tabele je tudi razvidno, da je z nekaterimi ponudniki ceneje poslovati na elektronski način.

Stroški z trgovalnimi računi | Avtor: ZPS ZPS


Pa se delnice glede na stroške sploh izplača obdržati? "Glede na to, da bo povprečni letni strošek spletnega poslovanja v prvih petih letih 20,8 evrov, boste pri znesku 3.000 evrov stroške pokrili z letnim donosom vsaj 0,73 odstotka," pravijo pri ZPS in poudarjajo, da pri ilustraciji ni upoštevan davčni vidik. "Papirje se vam torej bolj izplača obdržati pri večjih vrednostih in pri nižjih stroških trgovalnega računa."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.