Slovenija
165 ogledov

Ukinitev registrskih računov: Kam gredo delnice, ki se jim bodo ljudje do konca leta odpovedali

denar računalnik kalkulator Shutterstock
203 ljudje so se že odpovedali delnicam in jih prenesli na smetarski račun. Kristijan Verbič iz Vseslovenskega združenja malih delničarjev opozarja, da se po nepotrebnem dela panika.

"Od 23. oktobra lani dalje je bilo izvršenih 230 prenosov na račun za opuščene vrednostne papirje z 203 računov različnih imetnikov. Glede na oznako opuščenih vrednostnih papirjev so se opustitve nanašale na 54 različnih vrednostnih papirjev," so pojasnili v KDD Centralni depotni družbi. 

Spomnimo, konec leta se ukinjajo brezplačni registrski računi pri KDD, kdor bo želel imeti delnice, jih bo moral prenesti na plačljiv trgovalni račun. A 80 tisoč delničarjev ima za manj kot 50 evrov delnic, tako da bi v dveh letih dali za stroške več kot so njihove delnice vredne. 

Preberite še: 

Ena možnost za njih je, da se jim odpovejo, v tem primeru jih lahko prevzame kdorkoli, le zahtevo za pridobitev opuščenih delnic je potrebno poslati na elektronski naslov vpisi@kdd.si. A kako vedeti, katere delnice so ljudje prenesli na račun za opustitev, ki se ga je prijelo ime smetarski račun. 

Za izpis 13,48 evra in DDV, prevzemniki so skrivnost

"Stanje na računu vrednostnih papirjev je mogoče spremljati. Zainteresirana oseba lahko proti plačilu nadomestila 13,48 evrov plus DDV pridobi izpis stanja na računu za opustitev," so pojasnili v KDD. 

"Podatkov o osebah, ki so doslej prevzemale opuščene vrednostne papirje, vam zaradi varovanja podatkov ne moremo posredovati," so nam odgovorili v KDD. 

To zagotovo počne Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD), ki ga vodi Kristijan Verbič. Na svetu so se odločili, da bodo sistematično prevzemali opuščene delnice in stanje na računu preverjajo na tedenski ravni. "Vsakič posebej je treba plačati za izpis stanja in za prenos," je pojasnil Verbič. 

"Na ta način lahko pridemo do delnic, ki jih sicer ni mogoče kupiti in tako spremljamo stanje v družbah. Zbiranje pooblastil je zamudno in drago," prav Verbič. Na vprašanje, ali si od opuščenih delnic obetajo zaslužek pa odgovarja, da je sklep sveta združenja, da se tako pridobljene delnice ne prodajo. "Če bi nas vodil zaslužek, zagotovo ne bi prevzemali podjetij v stečaju," je še dodal. 

Panika brez potrebe, mnogi imajo še pet let časa

"Ni potrebe, da bi se ljudje odločali za opustitev delnic. Po nepotrebnem se dela panika," meni Verbič in opozarja na možnost, da delničarji delnice prenesejo v sodni depozit in imajo nato še pet let časa, da jih, če se tako odločijo, prevzamejo nazaj. Pod določenimi pogoji je takšen sodni depozit brezplačen. Več o pogojih v okvirju. 

Konkurenčno društvo s povsem drugačno strategijo

V konkurenčnem društvu Mali delničarji Slovenije (MDS), ki ga vodi Ranko Stanković se za prevzemanje opuščenih delnic niso odločili. "Mi se s tem ne ukvarjamo, imamo le po eno delnico podjetij. Raje kot da bi kot društvo poskusili od ukinitve registrskih računov nekaj zaslužiti, se bomo potrudili, da bi od tega kaj imeli mali delničarji. Poskusili bomo zagotoviti, da bi podjetja, katerih delnice ne kotirajo na borzi in kjer je koncentracija lastništva že visoka, ustanovila sklad lastnik delnic in te delnice odkupila ter plačala vse stroške prodaje, namesto da se jim morajo ljudje odpovedati," je pojasnil Stanković. 

Meni, da bodo za to idejo posluh imela tudi podjetja. "Konec koncev tudi to lahko podjetju prinese korist, lahko se preoblikuje v d. o. o., ni mu treba iztiskati malih delničarjev," pravi. 

__________________________

Pravila za prevzem opuščenih vrednostnih papirjev določa 38. a člen Pravil KDD, ki ga objavljamo v celoti. 

Posebna pravila za prevzem opuščenih vrednostnih papirjev

38.a člen

(1) Kdor želi prevzeti opuščene vrednostne papirje, mora svojo zahtevo posredovati na elektronski naslov KDD vpisi@kdd.si.

(2) Zahteva mora vsebovati navedbo številke računa vrednostnih papirjev vlagatelja zahteve, na katerega naj bi bili opuščeni vrednostni papirji preneseni.

(3) Za vse zahteve za prevzem opuščenih vrednostnih papirjev, ki jih KDD prejme na navedeni elektronski naslov znotraj istega dne, se šteje, da so na KDD prispele istočasno.

(4) Če je zahtevo za prevzem istih opuščenih vrednostnih papirjev hkrati vložilo več oseb, lahko te vrednostne papirjev prevzamejo po enakih delih.

(5) Zahtev za prevzem opuščenih vrednostnih papirjev, ki niso vložene na način, določen v tem členu, KDD ne upošteva.

janez.zalaznik@zurnal24.si

 

 

203 ljudje so se že odpovedali delnicam in jih prenesli na smetarski račun. Kristijan Verbič iz Vseslovenskega združenja malih delničarjev opozarja, da se po nepotrebnem dela panika.

 

 

 

»Od 23. oktobra lani dalje je bilo izvršenih 230 prenosov na račun za opuščene vrednostne papirje z 203 računov različnih imetnikov. Glede na oznako opuščenih vrednostnih papirjev so se opustitve nanašale na 54 različnih vrednostnih papirjev,« so pojasnili na KDD Centralni depotni družbi.

Spomnimo, konec leta se ukinjajo brezplačni registrski računi pri KDD, kdor bo želel imeti delnice, jih bo moral prenesti na plačljiv trgovalni račun. A 80 tisoč delničarjev ima za manj kot 50 evrov delnic, tako da bi v dveh letih dali za stroške več kot so njihove delnice vredne.

 

Ena možnost za njih je, da se jim odpovejo, v tem primeru jih lahko prevzame kdorkoli, le zahtevo za pridobitev opuščenih delnic je potrebno poslati na elektronski naslov vpisi@kdd.si. A kako vedeti, katere delnice so ljudje prenesli na račun za opustitev, ki se ga je prijelo ime smetarski račun.

»Stanje na računu vrednostnih papirjev je mogoče spremljati. Zainteresirana oseba lahko proti plačilu nadomestila 13,48 evrov plus DDV pridobi izpis stanja na računu za opustitev,« so pojasnili v KDD.

»Podatkov o osebah, ki so doslej prevzemale opuščene vrednostne papirje, vam zaradi varovanja podatkov ne moremo posredovati,« so nam odgovorili v KDD.

To zagotovo počne Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD), ki ga vodi Kristijan Verbič. Na svetu so se odločili, da bodo sistematično prevzemali opuščene delnice in stanje na računu preverjajo na tedenski ravni. »Vsakič posebej je treba plačati za izpis stanja in za prenos,« je pojasnil Verbič.

»Na ta način lahko pridemo do delnic, ki jih sicer ni mogoče kupiti in tako spremljamo stanje v družbah. Zbiranje pooblastil je zamudno in drago,« prav Verbič. Na vprašanje, ali si od opuščenih delnic obetajo zaslužek pa odgovarja, da je sklep sveta združenja, da se tako pridobljene delnice ne prodajo. »Če bi nas vodil zaslužek, ne bi prevzemali podjetij v stečaju,« je še dodal.

 

Panika brez potrebe

»Ni potrebe, da bi se ljudje odločali za opustitev delnic. Po nepotrebnem se dela panika,« Verbič opozarja na možnost, da delničarji delnice prenesejo v sodni depozit in imajo nato še pet let časa, da jih, če se tako odločijo, prevzamejo nazaj. Pod določenimi pogoji je takšen sodni depozit brezplačen. (OKVIR)

 

 

V konkurenčnem društvu Mali delničarji Slovenije (MDS), ki ga vodi Ranko Stanković se za prevzemanje opuščenih delnic niso odločili. »Mi se s tem ne ukvarjamo, imamo le po eno delnico podjetij. Raje kot da bi kot društvo poskusili od ukinitve registrskih računov nekaj zaslužiti, se bomo potrudili, da bi od tega kaj imeli mali delničarji. Poskusili bomo zagotoviti, da bi podjetja, katerih delnice ne kotirajo na borzi in kjer je koncentracija lastništva že visoka, ustanovila sklad lastnik delnic in te delnice odkupila ter plačala vse stroške prodaje, namesto da se jim morajo ljudje odpovedati,« je pojasnil Stanković.

Meni, da bodo za to idejo posluh imela tudi podjetja. »Konec koncev tudi to lahko podjetju prinese korist, lahko se preoblikuje v d. o. o., ni mu treba iztiskati malih delničarjev,« pravi.

 

 

Posebna pravila za prevzem opuščenih vrednostnih papirjev

38.a člen

(1) Kdor želi prevzeti opuščene vrednostne papirje, mora svojo zahtevo posredovati na elektronski

naslov KDD vpisi@kdd.si.

(2) Zahteva mora vsebovati navedbo številke računa vrednostnih papirjev vlagatelja zahteve, na katerega

naj bi bili opuščeni vrednostni papirji preneseni.

(3) Za vse zahteve za prevzem opuščenih vrednostnih papirjev, ki jih KDD prejme na navedeni

elektronski naslov znotraj istega dne, se šteje, da so na KDD prispele istočasno.

(4) Če je zahtevo za prevzem istih opuščenih vrednostnih papirjev hkrati vložilo več oseb, lahko te

vrednostne papirjev prevzamejo po enakih delih.

(5) Zahtev za prevzem opuščenih vrednostnih papirjev, ki niso vložene na način, določen v tem členu,

KDD ne upošteva.

 

 
Komentarjev 6
  • Vseslovensko Združenje Malih D 12:56 06.junij 2016.

    POZIV K TAKOJŠNJEMU UKREPANJU ob alarmantnem oglaševanju finančnih posrednikov ter škodljivih učinkih ukinjanja registrskih računov, z grožnjo izginotja 200.000 malih vlagateljev – katastrofalne posledice tudi za izdajatelje (delniške družbe) in celoten kapitalski trg www.vzmd.si/novice/poziv-k-takojsnjemu-ukrepanju-ob-alarmantnem-oglasevanju-financnih-posrednikov-ter-skodljivih-ucinkih-ukinjanja-registrskih-racunov-z-groznjo-izginotja-200-000-malih-vlagateljev-katastrofalne-posledice-tudi-za-izdajatelje-delniske-druzbe-in-celoten-kapitaDRŽAVNI ZBOR poenoteno ...prikaži več prisluhnil argumentom in apelu VZMD - pomembno zmanjšanje stroškov za vse male delničarje in vlagatelje (blizu 400.000 državljanom) z dodatnim amandmajem k noveli Zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjihwww.vzmd.si/novice/drzavni-zbor-poenoteno-prisluhnil-argumentom-in-apelu-vzmd-pomembno-zmanjsanje-stroskov-za-vse-male-delnicarje-in-vlagatelje-blizu-400-000-drzavljanom-z-dodatnim-amandm

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:08 06.junij 2016.

    Ob osamosvojitvi smo naredil tajkune z prodajo certifikatov, zdej pa je država odprla novo fronto še za tiste fizične osebe ki so hotel imet kakšno delnico. Država torej pravi: če si fizčna oseba se pejt j... , male delničarje moramo ...prikaži več unčit, delnice so primerne samo za druga podjetja al pa velike delniške mogotce.Bolano!

  • Avatar Leon
    Leon 09:30 06.junij 2016.

    Seveda jih lahko prodaš ,vendar boš moral ob vrednosti delnice cca 50€ dodati še kakšnih 10€ za celoten postopek .Povprašaj na ALTI ?