Slovenija
277 ogledov

Prenova ene največjih slovenskih sosesk

Planina (Foto: Iztok Golob) Žurnal24 main
Soseska Planina, ki je bila zgrajena pred 40 leti, je bila namenjena predvsem delavskemu razredu okoliških industrijskih obratov, kot so Sava, Tekstilinuds in Iskra.

Stanovanjska soseska Planina v Kranju, ki s 16.000 prebivalci velja za največje stanovanjsko naselje na Gorenjskem, potrebuje prilagoditev sodobnim standardom kakovosti bivalnega okolja. Mestna občina Kranj zato skupaj s prebivalci soseske pripravlja podlage, da se bo lahko za izvedbo prenove potegovala za evropska sredstva.

Soseska Planina, ki je bila zgrajena pred 40 leti, je bila namenjena predvsem delavskemu razredu okoliških industrijskih obratov, kot so Sava, Tekstilinuds in Iskra. Danes je soseska potrebna fizične in socialne prenove, se zavedajo na kranjski mestni občini in kot osrednje probleme navajajo neurejeno parkiranje, zanemarjene zelenice in otroška ter športna igrišča, pomanjkanje družbene kohezije in naraščajočo brezposelnost.

Neukrepanje bi pomenilo odseljevanje ekonomsko sposobnejših stanovalcev, priseljevanje ekonomsko in socialno šibkejših stanovalcev ter nadaljevanje fizične in socialne degradacije soseske. Zato je Mestna občina Kranj oblikovala skupino za prenovo in oživitev soseske, v katero so vključeni predstavniki občinske uprave, štirih krajevne skupnosti, sedem nevladnih organizacij in skupina prebivalcev soseske.

Privlačno in kakovostno okolje

Njihov cilj je ugotoviti stanje in kakovost bivanja na Planini, oblikovati rešitve ter celostni načrt prenove in oživitve naselja. Kot so prepričani na občini, so način identifikacije in analize urbanističnih in socialnih problemov, postopki vključevanja laične in strokovne javnosti ter predvsem aktivna participacija prebivalstva pri oblikovanju rešitev pionirski.

Cilj prenove je narediti privlačno in kakovostno okolje za bivanje, delo, preživljanje prostega časa in vzgojo otrok. V načrtu je ureditev več otroških igrišč, urbanih vrtov, garažnih hiš, prostorov za druženje in mladinskih centrov, pa tudi nove tržnice.

Delavnice, prek katerih so se v minulih tednih v kreiranje nove podobe soseske vključili tudi prebivalci, so pokazale, da si ti želijo predvsem aktivnosti in programov za vse generacije ter urejenih skupnostnih prostorov, v katerih bi ti programi delovali. Sami so pripravljeni organizirati različne aktivnosti v soseski, želijo pa si tudi pomoči različnih organizacij, ki že delujejo v Kranju.

Na podlagi vseh aktivnosti bo delovna skupina za prenovo in oživitev soseske Planina pripravila projektno dokumentacijo. Občina pa bo še naprej spremljala razpise EU in prek njih skušala pridobiti sredstva za prenovo ene največjih stanovanjskih sosesk v državi.

Komentarjev 8
  • malonaokoli 08:34 20.marec 2016.

    Pobrežje je že obnovljeno, a kljub novi izolaciji, fasadi, strehi, žlebovi in okni, je ogrevanje zraslo za 200% iz olja na plin. Toliko v vednost.

  • AnzeSmolej 18:03 19.marec 2016.

    Te čisto štekam. Kjerkoli so južnjaki je tako! Njihova kultura je balkanska, žal da je niso pustili tam.

  • nergač 17:40 19.marec 2016.

    celonočni žuri v stanovanju pod mojim, ko je fotr sinu kupil stanovanje, da se ga je rešil doma, vlomi v avtomobile v skupnih garažah, sprehajanje možakarjev poleti brez majice z velikimi delavskimi trebuhi, glasno govorjenje pod mojim balkonom, kričanje nevzgojenih ...prikaži večh otrok pod oknom, vožnja mulcev z avti in motorji po potkah med bloki, ki so namenjene pešcem, pa da narodne muzike ne omenjam....ja, očitno je, res sem zatežen, zato sem se pa umaknil, ker me pri motenju uživanja moje posesti naša policija ni zaščitila in nisem hotel, da moji otroci zrasejo v tem divjem okolju zvanem Kransterdam (le zakaj?) sicer pa tam nisi stanoval in nič ne razumeš...