Slovenija
24919 ogledov

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja: Naslednje leto prispevek vsaj 45 evrov

Danijel Bešič Loredan Vlada RS
Podatki glede trenutnega stanja in projekcij zaskrbljujoči.

"Soočamo se z novo realnostjo. Stroški rastejo v nebo. Draži se ambulantno in bolnišnično zdravljenje, tudi na primarni ravni in v socialnih zavodih ter na področju zdravil. Vsi trendi bodo šli gor," je na današnjem posvetu o dolgoročni vzdržnosti financiranja zdravstvenega sistema na Brdu pri Kranju opozoril minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Ob pregledu trenutnega stanja in projekcijah, tudi v luči preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, bomo bo besedah ministra zato v najkrajšem možnem času morali poiskati dolgoročno vzdržno financiranje zdravstvenega sistema. 

Na posvetu so se zbrali strokovnjaki s področja zdravstva, javnih politike, financ, zavarovalništva ter predstavniki delodajalcev, delojemalcev in pacientov.

Podatki glede trenutnega stanja in projekcij zaskrbljujoči 

V prihodnjem letu bo v zdravstvu samo za osnovne storitve zmanjkalo 370 milijonov evrov, je sporočil minister. 

Število delovno sposobnih prebivalcev se znižuje že dlje časa, v zadnjih 10 letih je padlo za 62.000, je povedala direktorica urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Maja Bednaš. Do konca desetletja se bo zniževalo za okoli 5000 na leto. V to projekcijo so že vključene projekcije priseljevanja tujih delavcev. Zelo hitro se povečuje tudi skupina starejših od 65 let. Sredi devetdesetih let je bilo na 100 delovno sposobnih prebivalcev 22 starejših od 65 let, danes jih je 36,5, leta 2050 jih bo skoraj 60.

"Ravno pritisk demografskih sprememb je tisti, ki je največji na zdravstveno blagajno. Zdravstveni izdatki za posameznika namreč zelo hitro naraščajo po 50. letu," je dejala Bednaš.

Povečevanje neenakosti

Na Umarju so tudi primerjali nekatere razmere v zdravstvu s povprečjem EU in ugotovili, da so izdatki za zdravstvo "iz žepa" nižji kot v EU. Pri nas ti znašajo 2,4 odstotka, v EU 3,3 odstotka v EU. Tako ocenjujejo, da je finančna dostopnost do zdravstvenih storitev v Slovenije relativno dobra, je pa zaskrbljujoče, da se izdatki iz žepa v skupi porabi gospodinjstev povečujejo, in to hitreje pri tistih, ki si to lažje privoščijo. Po drugi strani pa si petina gospodinjstev z najnižjimi prihodki tega ne more privoščiti. "V tem segmentu so se zelo povečale neizpolnjene potrebe zaradi dolgih čakalnih dob," je opozorila in dodala, da se poslabševanjem dostopnosti povečuje tudi neenakost v zdravstvu.

Izpostavila je še, da se je delež javnih izdatkov za zdravstvo v Sloveniji v zadnjih 20 letih povečal bistveno manj kot v povprečju EU, kjer se je ta delež najbolj povečal v najrazvitejših državah. "Na srednji rok vlaganja v odpornost zdravstvenega sistema zahtevajo povečanje javnih izdatkov za zdravstvo," je dejala.

Rast izdatkov pa lahko zmanjša tudi dobro urejen sistem dolgotrajne oskrbe. Med možnimi odzivi na stanje na Umarju izpostavljajo še ukrepe za izboljševanje zdravstvenega stanja, spremembo v virih financiranja z uvajanjem mešanega modela financiranja in zmanjševanjem odvisnosti od prispevkov ter povečanje učinkovitosti sistema zdravstva in socialnega varstva.

35 evrov še zdaleč ne bo dovolj

Mitja Čok z Inštituta za ekonomska raziskovanja pa je med drugim opozoril na naraščanje stroškov zaradi bolniških odsotnosti. Opozoril je tudi, da bo financiranje zdravstvenega sistema brez zasebnih sredstev težko, saj državni proračun ni neomejen.

Predstavil je nekaj izračunov ob napovedanem preoblikovanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezni zdravstveni prispevek in opozoril, da bo primanjkljaj, ki bi ga moral kriti proračun ob taki višini prispevka, kot je določena sedaj, vsako leto višji. Primanjkljaj pri 35 evrih bi tako znašal 88 milijonov evrov. Če bi se temu želeli izogniti, bi letos prispevek moral znašati 40 evrov, prihodnje leto pa skoraj 45 evrov.

Komentarjev 104
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:37 24.junij 2023.

    Kdaj bodo pa DDV postavili nazaj na 20%,a ni bili to samo začasno,zdaj pa to laufa že 10 let,če ne še več

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:00 24.junij 2023.

    V letu dni dela in potovanja po drugih državah za lov na boljši zdravstveni sistem je žal dr.Loredan samo potoval, zbiral podatke, naredil pa nobene rešitve. Še ne ! Jaz sem predlagala da se redno vplačevanje v ZZZS dvigne za ...prikaži več 1% in uvede participacija. Kdor več potrebuje naj več plača za storitev !

  • Avatar NickMason
    NickMason 21:36 23.junij 2023.

    Saj imajo to zavarovalnice problem,a ne plačujemo dopolnilno zav. zavarovalnicam ???