Slovenija
796 ogledov

Preobrat: Mercatorjeve delnice odvzete nezakonito

Mercator
Vrhovno sodišče je razsodilo, da je treba Mercatorjeve delnice, ki so bile s sklepom Javne agencije RS za varstvo konkurenco (AVK) konec lanskega leta začasno odvzete, nemudoma vrnit Agrokorju.

AVK je Agrokorju delnice Mercatorja začasno odvzela sredi lanskega decembra, da bi tako zavarovala izvršitev odločbe o prekršku, s katero mu je zaradi domnevno storjenega prekrška pri prevzemu polnilnice vode Costella leta 2016 odmerila globo v znesku 53,9 milijona evrov. Delnice Mercatorja je v imenu države oz. AVK zasegla Finančna uprava RS.

Vrhovno državno tožilstvo RS je na Vrhovno sodišče RS vložilo zahtevo za varstvo zakonitosti, v kateri je trdilo, da je AVK Mercatorjeve delnice Agrokorju odvzela nezakonito. Vrhovno sodišče je tej zahtevi ugodilo s pravnomočno sodbo, zoper katero ni možnosti pritožbe, postopek zavarovanja pa ustavilo. S tem je Agrokorju omogočilo nemoteno razpolaganje z delnicami, so danes sporočili iz Fortenove.

Za odvzem ni pravne podlage

Po mnenju vrhovnega sodišča AVK nima pravne podlage za izdajo odločbe o odvzemu Mercatorjevih delnic. V skladu z zakonom o prekrških se lahko odloči o zaplembi premoženja, če "se je bati, da se bo storilec med postopkom o prekršku ali do izvršitve odločbe skril ali odšel neznano kam ali v tujino", vendar pa je kaj takšnega za pravno osebo po ugotovitvah vrhovnega sodišča konceptualno nemogoče.

Iz razsodbe tudi izhaja, da je AVK z odločbo o odvzemu delnic popolnoma napačno uporabila določbo zakona o prekrških, katere cilj in namen se nanaša izključno na fizične osebe, za katere obstaja možnost, da se "skrijejo ali odidejo neznano kam". Zato je treba po mnenju vrhovnega sodišča delnice Mercatorja nemudoma vrniti Agrokorju, so ponovili v Fortenovi.

Do razsodbe vrhovnega sodišča prihaja dober mesec dni potem, ko je Okrajno sodišče v Ljubljani razveljavilo odločbo AVK o višini kazni zaradi nepriglašene koncentracije Costelle in jo s 53,9 milijona evrov znižalo na en milijon evrov.

Glavni izvršni direktor skupine Fortenova Fabris Peruško sodbo pozdravlja. "Odločitev vrhovnega sodišča kaže, kako ključne institucije varujejo zakonitost, hkrati pa tudi izboljšujejo naložbeno ozračje v Sloveniji," je zapisal v sporočilu z javnost.

V Fortenovi zdaj pričakujejo, da jim bo razpolaganje z delnicami omogočeno v najkrajšem možnem času in še vedno načrtujejo prenos Mercatorja v svojo skupino do konca tega leta.

Prenos do konca leta

Ob tem je Peruško spomnil, da je čimprejšnji prenos Mercatorja v skupino Fortenova predvsem v neposrednem interesu največje slovenske trgovske verige, njenih dobaviteljev in celotnega gospodarskega okolja v Sloveniji. "Mercator je družba, ki je zaradi multiplikativnega vpliva na gospodarstvo sistemskega pomena za slovensko gospodarstvo," je dejal.

Agrokor v stečaju

Z Agrokorja, ki je Mercator kupil leta 2014 in je danes v stečaju, bo Mercator prešel v last stabilne in kapitalsko močne skupine Fortenova, katere končni cilj je iz slovenske družbe narediti močnega regionalnega trgovca, usmerjenega na lokalne dobavitelje, je poudaril Peruško.

Z Mercatorjem kot delom skupine Fortenova bo po njegovih besedah celotno slovensko gospodarstvo dobilo finančno močnega in stabilnega partnerja in kupca v Sloveniji proizvedenega blaga.

"Sodelovanje z lokalnimi dobavitelji in vzdrževanje ter razvoj krajših dobavnih verig je eden od ključnih dejavnikov regionalne strategije razvoja maloprodaje v skupini Fortenova in predstavlja našo pomembno konkurenčno prednost. Po prenosu delnic Mercatorja na skupino Fortenova lahko lokalni dobavitelji še naprej računajo na svoj položaj v Mercatorju," je še zagotovil Peruško.

Za prenos Mercatorja morata biti sicer ob odmrznitvi omenjenih delnic izpolnjena še dva predpogoja. Potrebno je še dovoljenje Evropske komisije, Fortenova pa mora dobiti tudi soglasje vseh 56 bank upnic Mercatorja.

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 4
 • joze531 21:10 29.julij 2020.

  ...nekoga bi trebalo za ja...a oresit...pa se koga zraven....pa to ne moreš verjet...sedaj se že mednarodno krade, ni več doma ....

 • Avatar vec
  vec 20:16 29.julij 2020.

  Ni to noben PREOBRAT, to se je vedelo OD začetka, ampak so še vedno naklepno naredili to, seveda ko pa vedno da nau NOBEN NIKOL ODGOVARJU, odškodnine se pa itak plačajo iz proračuna :) za to pa je taku

 • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 19:35 29.julij 2020.

  verjetno spet odškodninske tožbe in podobno kot piranski zaliv, teran, sunčana uvala...dediščina levičarskih ekspertov in fantastičnih sodišč.