Slovenija
21227 ogledov

Preobrat: ne bo treba delati do 67. leta

fakulteta gradnja obnova delavec delo Anže Petkovšek
Pogajalska skupina v okviru Ekonomsko-socialnega sveta za pripravo predloga pokojninskih sprememb na seji sveta naj bi po neuradnih informacijah STA že prešla v sklepno fazo. Dogovorili naj bi se, da zviševanja upokojitvene starosti na 67 let za zavarovance brez 40 let pokojninske dobe, kar je predlagalo ministrstvo za delo, ne bo.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v izhodiščih sprememb zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju predlagalo, da bi se upokojitvena starost za zavarovance brez 40 let pokojninske dobe postopoma od leta 2023 do 2034 dvignila na 67 let, medtem ko zdaj znaša 65 let. Kdor bi imel prej 40 let pokojninske dobe, bi se lahko upokojil prej. Pred časom smo poročali, kakšna množica ljudi bi morala delati do 67. leta. 

A sindikalna stran je vztrajala, da bi moralo biti vprašanje višje upokojitvene starosti del celovitega pregleda pokojninskega sistema, ne pa manjših sprememb, kot jih je predvidelo ministrstvo. Predlog za zviševanje upokojitvene starosti naj bi tako že črtali iz besedila.

Od reforme ostanejo samo še višje pokojnine

Pogajalska skupina, v kateri sicer ne dajejo uradnih izjav, dokler njeno delo ne bo v celoti končano, naj bi se že uskladila tudi glede odmernega odstotka za izračun pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe. Po prvotnem predlogu ministrstva naj bi ta v šestih letih za oba spola znašal 63 odstotkov. Po dogovoru na pogajalski skupini pa naj bi se za moške, za katere zdaj velja odmerni odstotek v višini 57,25 odstotka, ta postopno dvignil na 63,5 leta, medtem ko za ženske že veljavni zakon določa tak odmerni odstotek.

sprehod Slovenija Toliko stara sta bila lani najmlajša nova upokojenca

Poleg tega naj bi se dogovorili, da bi bila pokojnina za upravičenko ali upravičenca 1,36 odstotka višja za vsakega otroka, a največ za tri otroke. Pri tem naj bi postavili pogoj, da se upravičenka ali upravičenec ne upokoji predčasno. Še vedno pa naj bi ostala v veljavi tudi sedanja možnost, po kateri se lahko zaradi otroka upokoji prej.

Po izpolnitvi pogojev za upokojitev dobiš 40 odstotkov pokojnine

Za vsako leto podaljšanja delovnega razmerja po izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev naj bi se v pogajalski skupini dogovorili tudi za bonus v višini treh odstotkov, prva tri leta pa naj bi upravičenec poleg plače prejemal tudi 40 odstotkov pokojnine in po preteku treh let 20 odstotkov.

Denar Slovenija Pokojninske rente: ko je konec pospeška, je bolj žalost

Ministrstvo za delo je izhodišča za spremembe pokojninskega zakona javnosti predstavilo 13. marca, potem pa se je v okviru Ekonomsko-socialnega sveta oblikovala pogajalska skupina za usklajevanje besedila. Želja vlade je bila, da bi bila novela sprejeta še pred poletjem. Vendar pa je ministrica za delo Ksenija Klampfer opozorila, da je na prvem mestu iskanje soglasja.

starejši ženski starost Slovenija Višje pokojnine za vse, še višje za tiste, ki imajo otroke

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • dusan11 21:47 27.junij 2019.

    Pravi bureki, da bi pa dvignili iz teh sramotnih 530 er penzije za polno delovno dobo na prag preživetja na osebo, ki je trenutno 617 eur

  • mph 13:25 27.junij 2019.

    Me zanima, če je že kakšen bolj pameten od mene uspel izračunat, kako bo nakoncu 1 zaposlen prehranil 100 upokojencev glede na to kako bistveno se je po upokojitvi povečala napram včasih življenjska doba, da ne govorimo o tem, da ...prikaži več je na začetku bilo enostavno, ko je 100 zaposlenih vzdrževalo 1 upokojenca. Očitno bo treba delat do smrti, kot so zmeraj prestavniki homo sapiensa v preteklosti (no, razen vladajočih kast).

  • brencl47 11:12 27.junij 2019.

    Seveda bomo državljani to drago preplačevali skozi višje davke in druge dajatve!