Slovenija
31060 ogledov

Višje pokojnine za vse, še višje za tiste, ki imajo otroke

starejši ženski starost Saša Despot
Ministrica za delo Ksenija Klampfer je napovedala zvišanje pokojnin.

Pokojnine pa bodo višje le za nove upokojence, saj se bo odmerni odstotek zvišal na 63 odstotkov. Zdaj znaša za moške 57,25 odstotka za moške, na 63 odstotkov osnove (po domače dolgoletnega povprečja plač brez dodatkov) pa se bo zvišal v šestih letih. Za ženske je letos predviden 63,50-odstoten odmerni odstotek, naj bi se pa znižalo padanje tega odstotka.

To zvišanje naj bi v prvem letu stalo tri milijone evrov, leta 2023 28 milijonov evrov, leta 2050 pa bo strošek tega zvišanja pokojnin v primeru nevtralnega scenarija in brez sprememb sistema dodaten odstotek BDP. Danes to pomeni 430 milijonov evrov.

Za otroke višja pokojnina, a le izjemoma za očete

Pomembna novost je tudi zvišanje odmernega odstotka za 1,25 odstotka za vsakega otroka, vendar skupaj ne več kot 3,75 odstotka. Ta dodatek pripada tistemu, ki je uveljavljal starševski dopust, oče ga bo lahko uveljavljal, če je koristil več kot štiri mesece starševskega dopusta.

Do leta 2025 bodo odmerjene pokojnine po ocenah ministrstva za osem odstotkov višje.

Novost: Lahko dobivaš celo pokojnino in celo plačo

Pomembna novost se obeta tudi za vse, ki bi želeli po izpolnitvi pogojev za upokojitev še delati. Zdaj lahko ob plači lahko prejemajo 20 odstotkov pokojnine (vložiti je treba zahtevo!), po novem pa bodo lahko prejemali poleg plače še pol pokojnine.

Višji bo v teh letih tudi bonus, ki ga prinaša daljše ostajanje v zaposlitvi. Sicer vsako leto prinese za 1,25 odstotka višji odmerni odstotek, v teh letih bo prineslo dve.

Po treh letih se bo lahko tak delavec upokojil in nato ponovno zaposlil ter prejemal celotno pokojnino, ali pa še naprej prejemalo pol pokojnine in si še naprej zviševal odmerni odstotek.

Nova meja za upokojitev z manj kot 40 leti dobe bo 67 let

Kdor pri 65 letih še nima dopolnjenih 40 let pokojninske dobe, bo moral po novem delati dlje, zahtevana starost se bo povečevala za dva meseca na leto do starosti 67 let. Podaljševanje se bo začelo šele leta 2023, na 67 let pa se bo zahtevana starost dvignila šele leta 2034.

Ministrica je pojasnila, da so ti, ki niso imeli dovolj pokojninske dobe, imeli nizke pokojnine, kar je povečevalo tveganje za revščino.

Dvig starosti se bo začel šele čez štiri leta, ker je pokojninski sistem po ocenah ministrstva vzdržen do leta 2025.

Predlogi so koalicijsko usklajeni, naslednji petek jih bo obravnaval ekonomsko-socialni svet, ministrica pa pričakuje, da bodo na vladi pred poletjem. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • munja 14:56 09.julij 2019.

    Vsem tistim, ki so jim prejšnje oblasti kar naprej zniževale tiste neumne količnike, je potrebno pokojnine zvišati, ker imajo zaradi tega mizerne prejemke.

  • optimist11 16:36 19.marec 2019.

    Kaj jamrate? Zemljarič je star 90 let ,pa še dela! To so ljudje iz prejšnjega sistema vajini dela.

  • NeAnonimni 11:36 15.marec 2019.

    Delati do 67. Seveda bodo mejo še povišali (ker so jo že sedaj in zakaj bi bil to max). Posledice: Starčki neproduktivno sedijo na stolčkih in čakajo penzijo. Mladi brezdelno čilirajo pri starših, dokler ne pobegnejo v tujino, kjer služijo ...prikaži več mastne €€€ in se ne vrnejo. (ne prispevajo za naše upokojence) .. Najti službo pri 50ih je nemogoče Ali kdo zaposluje starčke? Ne? Torej bo vse skp en drek. Danes se protestira proti CO2.. bravo..