Slovenija
145368 ogledov

Preobrat: v toliko regijah bi lahko odprli šole

Podatki o novih okužbah so v tem tednu zelo spodbudni, tako zelo, da si ne še ta, ampak naslednji ponedeljek, 25. januarja, v več regijah morda lahko le obetajo odprtje šol. Vlada je namreč včeraj za en teden podaljšala zaprtje šol.

"Čudeži so možni, so pa malo verjetni. Če govorimo o tem, da si se od danes do jutri incidenca tako spremenila, da bi padla pod 1350, tudi število bolnikov presega," je na včerajšnji novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin. A podatki zadnjih dveh dni so zelo spodbudni, samo včeraj je povprečno število primerov v zadnjih sedmih dneh padlo za deset odstotkov in zdaj znaša 1677, še pred dvema dnevoma je bilo skoraj dva tisoč. Danes objavljeni podatki kažejo, da se pozitiven trend nadaljuje. 

Vlada je sicer glede na trenutno stanje včeraj za 60 dni podaljšala epidemijo, za en teden podaljšala zaprtje šol in sprejele še druge ukrepe. 

Število potrjenih okužb je v ponedeljek in torek v primerjavi s tednom prej padlo za 28 oziroma 39 odstotkov, torej v povprečju za tretjino. Če bi se tak trend nadaljeval tudi prihodnje dni, bo povprečno število primerov v tem tednu nižje od 1300, kar pomeni, da bo izpolnjen tisti pogoj za prehod v rdečo fazo, ki se je še pred dnevi zdel nedosegljiv. Meja za prehod je 1350.

Se je pa zapletlo pri drugem kriteriju, to je številu hospitaliziranih pacientov s covidom, ki se je povečalo in spet presega mejo 1200. Pod to mejo smo že bili, a včeraj je bilo v bolnišnicah 1244 bolnikov s covidom-19. Zaradi časovnega zamika od okužbe do sprejema v bolnišnico gre zelo verjetno za zaplete po novoletnih okužbah.Zelo hitro se razmere spreminjajo tudi po regijah. Tako je presenečenje dneva, da bi (če bi bili v rdeči fazi) pogoje za odprtje šol izpolnjevala Osrednjeslovenska regija, poleg nje pa še Obalno-kraška, čisto na meji je Primorsko-notranjska, blizu meje pa še Gorenjska.

Na zemljevidu se lepo vidi poslabšanje v goriški regiji. Blizu meje, ki je predvidena za odprtje šol, so še v Podravski in Zasavski regiji. Sicer pa je veliko negativno presenečenje Goriška, ki je bila ves čas med najmanj prizadetimi regijami, kot zdaj kaže, pa bi lahko kmalu zamenjala Posavsko regijo na prvem mestu po številu okužb.

Kacin je včeraj izpostavil, da je potrebno v primeru odprtja šol organizirati testiranje učiteljev in vzgojiteljev ter drugih zaposlenih. "Gre za desetine tisočev testiranj," je opozoril.

Po vladnem načrtu sproščanja ukrepov bi se šole najprej odprle za učence prvih treh razredov, sprostile pa bi se tudi nekatere druge dejavnosti. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • zlatko2 08:04 15.januar 2021.

    Morda je pa za nenavadno spremembo slike okužbe po regijah kriva vložitev nezaupnice vladi?

  • pravičnik77 18:59 14.januar 2021.

    to je kr nekej... glede na to, da je Jugovzhodna kvazi statistična regija ves čas objavljanja rezultatov testov na varni črni strani statistike, bi moral vsi prebivalci te regije že prebolet ta virus, ali pa vsaj ena polovica prebivalcev umret ...prikaži več zarad tega virusa.. kr nekej

  • Borca 17:51 14.januar 2021.

    Ljubljana z okolico zelena?!..pa pizda vam matrna idiotska pokvarjen!!!!..vi hodte na podezelje,pa v hribe,pa troste ta virus vsepovsod,pol smo pa mi na podezelju najbolj nevarni!!!...