Slovenija
28027 ogledov

Vlada epidemijo podaljšala za 60 dni in sprejela te ukrepe

Covid-19, vlada, Brdo pri Kranju
1/3
Vlada RS Covid-19, vlada, Brdo pri Kranju
Vlada je na današnji seji z odlokom podaljšala epidemijo za 60 dni. Med izjeme za prehod meje je dodala dvolastnike zemljišč ter sklenila, da se karantena na domu lahko prekine tudi s hitrim testom.

Poleg tega je sprejela oziroma podaljšala odloke, ki naslavljajo posamezne ukrepe za zajezitev in obvladovanja epidemije covida-19.

V Sloveniji se glede na uradne podatke o številu okuženih soočamo z drugim valom epidemije nalezljive bolezni covid-19, so sporočili z vlade in dodali, da smo še vedno priča njenemu hitremu širjenju med populacijo, ki močno presega normalno obolevnost oziroma incidenco.

Aktualne epidemiološke razmere zato zahtevajo ponovno, a časovno omejeno, razglasitev epidemije na celotnem območju Republike Slovenije, saj vse statistične regije dosegajo oziroma presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije.

Prepovedana prodaja vozil

Zaradi omejitve gibanja prebivalstva ter zajezitve in obvladovanja epidemije vlada začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil z nekaterimi izjemami.

Začasna prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji ne velja za izvajanje:

  • nalog tehničnih služb, strokovnih organizacij in pooblaščenih registracijskih organizacij s področja motornih vozil,
  • rednih in vmesnih pregledov cistern ter pregledov vozil za izdajo certifikatov ADR o brezhibnosti vozil za prevoz nevarnega blaga ter
  • postopkov in nalog v tahografskih delavnicah.

Za vozniška dovoljenja velja, da se do 28. februarja 2021 podaljšuje veljavnost le tistih vozniških dovoljenj, ki so oziroma bodo  potekla v obdobju od 16. novembra 2020 do vključno 15. januarja 2021 in katerih imetniki zaradi začasne prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji niso mogli oziroma ne bodo mogli opraviti predpisanih obveznosti za podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja (program dodatnega usposabljanja za voznika začetnika).

Jelko Kacin Ups ... Slovenija Kacin ni vedel, da so mikrofoni že vključeni

Za izkaznice o vozniških kvalifikacijah velja, da se do 28. februarja 2021 podaljšuje veljavnost le tistih izkaznic o vozniških kvalifikacijah, ki so oziroma bodo potekla v obdobju od 16. novembra 2020 do vključno 22. januarja 2021 in katerih imetniki zaradi začasne prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev na področju voznikov in vozil, niso mogli oziroma ne bodo mogli opraviti zakonsko predpisanih obveznosti za podaljšanje veljavnosti izkaznic o vozniških kvalifikacijah (redno usposabljanje za podaljšanje veljavnosti temeljnih kvalifikacij).

Za teoretični del vozniškega izpita pa velja, da se njegova veljavnost do 28. februarja 2021 podaljšuje le tistim kandidatom za voznike motornih vozil, ki jim je veljavnost teoretičnega dela vozniškega izpita potekla oziroma jim poteče v obdobju od 16. novembra 2020 do vključno 22. januarja 2021 ter zaradi začasne prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev na področju voznikov in vozil niso mogli oziroma ne bodo mogli opraviti predpisanih obveznosti (praktični del vozniškega izpita).

Odlok bo začel veljati 16. januarja 2021 in velja do 22. januarja 2021.

Covid-19 koronavirus test Covid-19 Svet Nikomur ni jasno, kaj se dogaja v BiH. Začudeni tudi zdravniki.

Covid-19, strokovna skupina, Beović, Brdo pri Kranju | Avtor: Vlada RS Covid-19, strokovna skupina, Beović, Brdo pri Kranju Vlada RS

Vse trgovine razen živilskih in nekaj izjem ostajajo zaprte

Vlada je izdala Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki velja od 16. januarja 2021 do 22. januarja 2021.

Z zadevnim odlokom se ohranjajo enake izjeme, kot so vsebovane v veljavnemu odloku, dodatno pa se kot izjema dodajo čistilnice. 

Nova izjema za prehod meje

Vstop v Slovenijo iz države na rdečem seznamu brez napotitve v karanteno na domu ali brez predložitve negativnega izvida testa na prisotnost virusa se dovoli za novo izjemo, in sicer:

dvolastniku ali najemniku zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, ki prehaja državno mejo s sosednjo državo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del in se čez mejo vrne takoj po opravljenem delu.

Bojana Beović, Brdo pri Kranju | Avtor: Vlada RS Bojana Beović, Brdo pri Kranju Vlada RS

Vstop brez karantene z negativnim testom

Po novem je skrajšana veljavnost hitrega antigenskega testa, ki ga oseba predloži ob vstopu. Ta ne sme biti starejši od 24 ur od odvzema brisa, še vedno pa velja, da mora biti opravljen v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja.

Pri testih PCR ni sprememb. Še vedno velja, da niso starejši od 48 ur od odvzema brisa in so opravljeni v državi članici EU ali schengenskega območja ali pri organizaciji oziroma pri posamezniku, ki sta ju Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala kot ustrezne in verodostojne ter so navedeni v seznamu na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Prekinitev karantene na domu tudi s hitrim antigenskim testom

Če oseba, ki jo policija ob vstopu v Republiko Slovenijo napoti v karanteno na domu, v času trajanja karantene opravi testiranje na prisotnost SARS-CoV-2 po metodi PCR ali HAG in je izvid testa negativen, se šteje, da je karantena prekinjena. Ni pa več časovno omejeno, kdaj se lahko test opravi (prej je veljalo, da peti dan po napotitvi v karanteno).

Komentarjev 14
  • Herman67 09:45 14.januar 2021.

    Ne vem kaj se razburjate. Rezultati bodo slabi tako dolgo dokler to vladi paše oz. tako dolgo dokler je še kaj za uredit (policija, mediji, itd), kaj za pokrasti in iz tega potegniti maksimalno lastno korist. Šele potem se nam ...prikaži več obetajo boljši časi.

  • sam1 09:27 14.januar 2021.

    Ponovil se bo lanski scenarij-podaljševanje ukrepov do prvič toplih dni,ko se pričnejo vikend izleti na hrvaško primorje,takrat bodo sprostili prehajanje čez mejo za vse že poznane skupine(tudi Kacota),ostali pa bomo še naprej namakali noge v domačih kadeh,balkone in terase pa ...prikaži več izkoriščali za improviziranje poletnega doživetja......

  • porko2 08:40 14.januar 2021.

    Kaj mora Kaco iti na Krk travo kosit?