Slovenija
2788 ogledov

Prepoved uporabe nazivov sodni cenilec in sodni izvedenec

Ustavno sodišče Anže Petkovšek
Sodni cenilci in sodni izvedenci se pri delu za trg ne bodo več smeli sklicevati na ta svoj status. Ustavno sodišče je namreč odločilo, da je prvi odstavek 85. člena Zakona o sodiščih skladen z ustavo.

Ustavno presojo je vložil Državni svet, v njej pa so trdili, da je sodnim izvedencem in cenilcem po novem "onemogočeno, da bi se na svoj status sklicevali, kadar dajejo izvide, mnenja ali cenitve na zahtevo stranke zaradi uveljavljanja njenih pravic"

Status sodnega izvedenca ali cenilca naj bi strankam dajal dodatno zagotovilo, "da bosta mnenje ali cenitev kakovostno izdelana in da je oseba vešča sodnih postopkov". Državni svet je še dodal, da sodne izvedence in cenilce sprememba zakona postavlja v neenakopraven položaj s sodnimi tolmači, ki se bodo tako lahko predstavljali tudi izven sodnih postopkov. 

Saj lahko delajo še naprej ... 

Ustavno sodišče je odločilo, da se s prepovedjo uporabe naziva ne kršijo ustavne pravice. Sodniki so presodili, da lahko sodni cenilci in izvedenci svojo gospodarsko dejavnost svobodno opravljajo še naprej, le na svoj status se ne smejo več sklicevati. 

"Sodni tolmač ne podaja vsebinskih rešitev, temveč jamči, da je vsebina prevoda enaka vsebini izvirnika," so ustavni sodniki utemeljili razliko med tolmači in cenilci in izvedenci. Fizične in pravne osebe z najemom sodnega tolmača za prevod uveljavljajo svoje pravice in interese. 

Mnenje ali cenitev, ki ga naredi sodnih izvedenec v sodnem ali upravnem postopku, pa ima drugačne pravne posledice kot mnenje ali cenitev, ki jo stranka pridobi na svojo zahtevo, saj takega mnenja sodišče ne upošteva kot izvedensko mnenje, temveč kot navedbo stranke, so še izpostavili ustavni sodniki, ki so odločitev sprejeli soglasno. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • Žvižgač 10:23 22.julij 2017.

    US je zdravilo za slovenske davkoplačevalce in proračun. Vedno odloči blagodejno v korist vseh državljanov. Pri teh odločitvah smo vsi navdušeni, ker enako vplivajo na vse državljane.

  • Avatar Leon
    Leon 20:13 21.julij 2017.

    In kdo bo prepovedal uporabo naziva SODNIK tistim ,ki so zlorabili sodne postopke iz teh ali drugih nagibov !

  • Lavdan 18:12 20.julij 2017.

    Vsi so mafija, samo eni delajo pod okriljem države, drugi pa ne.