Slovenija
15 ogledov

Prepovedali bodo uporabo gnojevke

Za uporabo bioplinske gnojevke v Beli krajini bodo potrebna okoljevarstvena dovo Žurnal24 main
Bioplinarna. Pristojne institucije ugotovile, da gre za gnojevko drugega razreda okoljske kakovosti.

“Ob ugotovitvi, da gre za bioplinsko gnojevko drugega kakovostnega razreda, trenutno ni pogojev za uporabo gnojevke v kmetijstvu,” je po včerajšnjem sestanku na kmetijskem inšpektoratu povedal Niko Šuštarič iz belokranjskega okoljskega gibanja Proteus.

Ugotovili so, da je Zavod za zdravstveno varstvo Kranj zaradi napačnega interpretiranja izvidov monitoringa trdil, da gre za gnojevko prvega razreda, čeprav je bila dejansko drugega razreda.

“Inšpektorat za okolje in prostor bo ukrepal v skladu z uredbo, kar pomeni, da bodo lahko samo prepovedali uporabo gnojevke do nadaljnjega,”
je dodal.

Le z dovoljenjem
Gnojevka prvega razreda se lahko prosto uporablja pri gnojenju, gnojevka drugega razreda pa le z okoljevarstvenim dovoljenjem, ki ga izda Agencija Republike Slovenije za okolje. “V Sloveniji za takšno dovoljenje ni zaprosil še nihče,” je izpostavil Šuštarič.

“Sestanka smo veseli, saj so bili navzoči predstavniki vseh institucij, ki so dolžni spremljati problematiko bioplinarn in bioplinske gnojevke v Beli krajini,”
je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.