Slovenija
195 ogledov

Prepoznati in ukrepati

“Eno od alergijskih obolenj se pojavi pri vsakem tretjem otroku,” pravi Breda Pr Žurnal24 main
Šola astme. Začetek 12. marca v mladinskem zdravilišču na Debelem rtiču.

“Potreba po bolnišničnem zdravljenju je zelo upadla, odkar poteka šola astme, starši prej in bolje prepoznavajo prve znake poslabšanja in tako lahko hitro ukrepajo in preprečijo napad,” meni Breda Prunk-Franetič, vodja zdravstvene službe v mladinskem zdravilišču Debeli rtič.

V sončnem obdobju se bo koncentracija cipresovk dvignila, v zraku pa bo tudi več cvetnega prahu jelše in leske.
Arso in IVZ RS Ljubljana

Tam že vrsto let organizirajo šolo astme za otroke, mladostnike in njihove starše. Začne se 12. marca in nadaljuje vsak drugi petek v mesecu vse do junija.

Program v treh delih
“Šola je enkratna, obstaja pa možnost ponovitve delavnice čez štiri tedne,” razlaga Prunk-Franetičeva. Program je sestavljen iz treh delov. Najprej zdravnik predstavi bolezen in razloži, zakaj je pomembno zdravljenje.

Nato medicinska sestra na praktičen način pokaže, denimo, kako jemati zdravila.

Fizioterapevt pa otroke skozi igro pouči o dihalnih vajah in tehnikah. Program je brezplačen, informacije pa so na voljo na telefonskih številkah 05/669 21 00 ali 05/909 70 16.

Kapljice namesto injekcij
Novost za vse astmatike, ki so morali vsak teden na imunoterapijo, pa uvajajo v alergološko-pulmološki ambulanti na Debelem rtiču, ki jo vodi Ljubica Deisinger; otrokom dajejo namesto injekcij pod jezik kapljice z alergenom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.