Slovenija
12 ogledov

Prepozni in prezahtevni

Župani in županja se zavedajo, da morajo biti projekti pripravljeni, še preden j Žurnal24 main
Objavljeni so prepozno, dokumentacija zanje prezahtevna.
 

DDV kot strošek

Sredstva. Črpanje evropskih sredstev bo v novem obdobju 2010–2012 za občine še uspešnejše, saj bodo po novem, kot je povedala Mojca Špec Potočar, direktorica razvojnega centra, med upravičene stroške šteli tudi DDV.

"Gospodarske družbe slabo izkoriščajo možnosti za prijavljanje na razpise evropskih skladov, saj so postopki prijave na razpis in pozneje spremljanja projekta tako zahtevni, da od 20- do 40-odstotni delež sofinanciranja včasih tega niti ne odtehta," je na okrogli mizi o poteh do denarja iz evropskih skladov, ki jo je pripravil Dolenjski list, povedal Franci Bratkovič, direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine.

Projekti zahtevajo čas
"Poleg tega so razpisi objavljeni prepozno. Zgodi se, da je treba zaradi pozne objave projekt pripraviti v enem mesecu, odgovor pa potem na ministrstvih pripravljajo trikrat toliko časa," je še poudaril Bratkovič. S tem, da je rešitev za kakovostno pripravljene projekte in uspeh na razpisih v dovolj zgodnji objavi razpisa, so se strinjali tudi drugi udeleženci okrogle mize, od županov, poslancev do Mojce Špec Potočar, direktorice razvojnega centra, in Velislava Žviplja, direktorja Slovenskega regionalno-razvojnega sklada.

Pripravijo jih na zalogo

Ena izmed občin, ki se lahko pohvali z uspešnim črpanjem evropskega denarja, je šentjernejska, ki ji je v zadnjem triletju uspelo dobiti štiri milijone evrov. "Razpisov ne čakamo, ampak projekte zanje pripravimo že vnaprej," je njihov recept za uspešnost razkril Milan Jakše, vršilec dolžnosti direktorja občinske uprave.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.