Slovenija
407 ogledov

Podjetje o podtaknjenem požaru, občina poziva, naj ne zavajajo

ljubljana: 31.03.2005, gasilni aparat, gašenje, dim, reševalna akcija, gasilci, Boštjan Tacol Fotografija je simbolična.
V podjetju Salomon so prepričani, da je bil drugi požar v njihovem obratu za zbiranje in sortiranje nenevarnih odpadkov v Lenartu, do katerega je prišlo v petek, podtaknjen.

V obratu za zbiranje in sortiranje odpadkov podjetja Salomon v Lenartu, kjer poteka zbiranje starega papirja, odpadnega kartona, plastike (iz rumenih zabojnikov na ekoloških otokih) in kovin, je najprej zagorelo prejšnjo nedeljo, 14. aprila, nato pa čez pet dni še enkrat. To sta po navedbah podjetja "prva in sploh edina" požara, odkar se podjetje ukvarja s to dejavnostjo.

Kot so v današnjem sporočilu za javnost navedli v podjetju, so po nedeljskem požaru z vsemi zaposlenimi vzpostavili "zgledno stanje" na pogorišču in celotni lokaciji, izvedli vse potrebne ukrepe za preprečitev nevarnosti za ljudi in okolico ter takoj, ko je bilo mogoče, uredili tudi odvoz pogorelega materiala.

"Drugi požar ni nastal kot posledica prvega"

V podjetju ocenjujejo, da je povsem nelogično, da je do drugega požara prišlo po vsej dodatni pozornosti in preventivnih ukrepih, ki so jih vzpostavili na celotni lokaciji enote v Lenartu. Drugič je namreč do požara prišlo na delu baliranega materiala, za katerega "ni bilo možnosti, da zagori kot posledica samovžiga". Prav tako v podjetju izključujejo možnost vžiga zaradi strojne in druge napake v proizvodnji ali malomarnosti.

"Gotovo je, da drugi požar ni nastal kot posledica prvega požara, in vse bolj se poraja vprašanje, kdo nas želi na takšen način odstraniti s te lokacije oziroma komu smo v napoto. Prepričani smo namreč, da je bil drugi požar podtaknjen," so navedli v podjetju, kjer se po vseh omenjenih dvomih sprašujejo tudi, kaj je bil vzrok prvega požara.

Na Policijski upravi Maribor so pojasnili, da kriminalistična preiskava obeh požarov v Lenartu še ni zaključena.

Iz podjetja Salomon so danes sporočili še, da izvajajo vse aktivnosti za dodatno zaščito nadaljnjega obratovanja lokacije, pri čemer poudarjajo, da je družba že doslej izvajala in zagotavljala protipožarno zaščito in predpisane ukrepe. Če bodo njihovi sumi glede vzroka požara tudi uradno potrjeni, pa javne službe pozivajo k poostritvi nadzora.

V Salomonu so prepričani tudi, da so izjave lenarškega župana Janeza Krambergerja glede zapiranja obrata s 140 zaposlenimi preuranjene.

Inšpekcija opravila ponovni nadzor

Inšpektor za okolje in naravo Inšpektorata RS za okolje in prostor (IRSOP) je danes ponovno opravil inšpekcijski nadzor v podjetju za ravnanje z odpadki. Nadzor je pokazal, da zavezanec ni presegel dovoljenih količin skladiščenih odpadkov, kot je določeno v okoljevarstvenem dovoljenju (OVD). "Napravi za predhodno obdelavo mešanih komunalnih odpadkov in predelavo odpadkov po mehanski obdelavi odpadkov, ter predelavo odpadkov v trdno gorivo v času nadzora nista obratovali. To je skladno s prepovedjo obratovanja, ki jo je inšpektor za okolje in naravo, zavezancu izrekel po prvem požaru. Nobena od treh naprav (A1, A2 in B1), za katere je podjetje pridobilo OVD, ni bila poškodovana v požarih," so sporočili z ministrstva za okolje. 

Prav tako je nadzor pokazal, da podjetje ni prevzemalo novih odpadkov, kar je skladno z odločbo, ki je bila izdana prejšnji teden. Prevzem odpadkov je bil po požaru v prejšnjem tednu zaustavljen dokler zavezanec ne odstrani odpadkov, ki so nastali po požaru in dokler ne uredi nove nadstrešnice za skladiščenje posameznih frakcij po obdelavi odpadkov. 

Protest pri Lenartu Sortirnica Slovenija Protestniki so se uprli, zahtevajo zaprtje obrata

Župan: "Vedno poskušajo igrati žrtev"

Na izjavo podjetja Salomon se je odzvala občina. Kot je v izjavi zapisal župan Kramberger nad odzivom vodstva podjetja ni presenečen, "ker vedno poskušajo igrati žrtev in na osnovi tega zavajati javnost". 

V izjavo inšpekcije MOP, da je bilo na pogorišču zgledno stanje, na občini ne dvomijo, saj bi "res bilo čudno, če bi še vedno presegali dovoljene količine odpadkov". Opozarjajo pa na to, kakšne so bile razmere ob prvem požaru. "Vprašajte gasilce, kako je zgledalo ob prvem požaru, ko se niti peš niso mogli gibati po podjetju, toliko je bilo smeti." Na občini omenjajo tudi to, da je bilo v preteklosti v podjetju več manjših požarov in "tudi zaposleni so povedali, da manjše požare pogasijo sami".   

Podjetje so pozvali, naj v svojih izjavah ne prehiteva forenzične preiskave, naj ne govori o neuradnih informacijah in o podtaknjenem požaru in naj ne zavaja. "Kako si sploh drznejo govoriti o neuradnih podatkih preiskave. Kriminalisti opravljajo svoje delo korektno, zato jih naj pustijo, da z največjo profesionalnostjo opravijo svoje delo in nam podajo poročilo o tem, kaj je bil vzrok požarov. Ne moremo se znebiti občutka, da s takšnimi izjavami ne zavajajo samo javnosti, ampak poskušajo ovreči verodostojnost dela kriminalistov," meni župan Kramberger. 

Vodstvo občine se zaveda, da je odpravljanje težav z odpadnimi materiali stvar države in lokalnih skupnosti, ne pa podjetja, ki mu je prioriteta ustvarjanje dobička. Obenem so dodali, da se zavedajo, da je zaposlovanje invalidov ena od težav, s katero se srečujejo. "Prepričani smo, da si invalidi zaslužijo boljša delovna mesta, kot jim jih nudijo v podjetju Salomon d.o.o. PE Lenart in zato, ker zaposlujejo invalide, so deležni številnih davčnih ugodnosti. Ob tem pa si še upajo zapisati, da ne zahtevajo nobene finančne pomoči, kljub državnim subvencijam in zelo dobro plačenem delu ravnanja z odpadki."  

Mešanje zaposlenih in govoričenje o ohranjanju delovnih mest so samo floskule. Bivši zaposleni je danes zjutraj na protestnem shodu jasno povedal, da zaposleni delajo za minimalne plače v nemogočih delovnih pogojih med črvi in ščurki. Če direktor g. Repič nima prave predstave o pogojih dela v njihovem podjetju, ga vabimo v prostore občine in bomo skupaj pogledali fotografije, ki jih vsakodnevno pošiljajo zaposleni, in prosijo, naj v lokalni skupnosti nekaj storimo.
Janez Kramberger, župan občine Lenart

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.