Slovenija
1277 ogledov

Bosanski državljani preko Slo na veliko tihotapili drogo

droge denar
1/5
Novinarska konferenca v Italiji
Koprski kriminalisti so pomagali italijanskim kolegom pri razbitju mednarodne kriminalne združbe.

Avgusta lani so italijanski varnostni organi iz Trenta koprske kriminaliste prosili za skupno sodelovanje pri preiskavi mednarodne kriminalne združbe. Preiskava ZAGHI se je osredotočila na združbo, katere člani so se ukvarjali s tihotapstvom in preprodajo večjih količin prepovedanih drog, in sicer kokaina, metamfetamina, heroina, hašiša in konoplje. Poleg slovenskih preiskovalnih organov so sodelovali tudi hrvaški, bosanski in avstrijski preiskovalci. 

Trideset osumljencev iz območja BiH je po t. i. balkanski poti, preko ozemlja Hrvaške in Slovenije, tihotapilo večje količine prepovedanih drog v Italijo. Kurirji so drogo preko Slovenije pretihotapili v Italijo. Za počitek so večkrat uporabljali prenočišča na območju Ljubljane in slovenske Obale. Tukaj so se tudi srečevali in dogovarjali za nadaljnje izvrševanje kaznivih dejanj. Na medsebojnih srečanjih je večkrat prišlo do vnaprejšnjega plačila za prepovedane droge, dogovorov o kraju in času tihotapstva, nadaljnjemu transportu ter prevzemu prepovedanih drog v Italiji. 

droge denar | Avtor: PU Koper PU Koper

Na območju Slovenije so izvedli preiskavo zoper osem člankov kriminalne združbe, in sicer zoper 36 letnega državljana BiH, 39-letnega državljana BiH, 29-letnega državljana BiH, z območja Trenta, 34-letnega državljana BiH, z območja Trenta, 60-letnega državljana BiH, 38-letnega državljana BiH, 44-letnega državljana Hrvaške in 30-letnega državljana Hrvaške. Osumljenci so se na območju Slovenije zadrževali zgolj toliko časa, dokler ni bil sklenjen dogovor o izvršitvi kaznivih dejanj. 

22. februarja 2018 so v sodelovanju z italijansko policijo na območju Trenta v Italiji izvedli zaključno akcijo. Osemnajstim osumljencem so odredili pripor, zoper 5 osumljencev je bil odrejen hišni pripor, zoper druge pa so razpisali iskanje. 

Kriminalisti so zasegli 3 kg prepovedane droge konoplja, 1,5 kg prepovedane droge kokaina, 2 kg prepovedane droge metamfetamina, 5 kg prepovedane droge hašiš, 0,3 kg prepovedane droge heroin, 12 kosov dolgocevnega orožja, različnih modelov in kalibra, 4 avtomobile in 13.250 evrov gotovine. Združba si je s preprodajo droge pridobila za milijon evrov protipravne premoženjske koristi. 

droge denar | Avtor: Novinarska konferenca v Italiji Novinarska konferenca v Italiji
dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • mirror 09:11 28.februar 2018.

    To so pa zasluge evropske poslanke Fajonove, ki je spustila vse v Evropo.