Svet
10 ogledov

Presaditev mozga res zdravilo za HIV?

Hiv Shutterstock
Poročilo o še dveh pacientih, pri katerih po presaditvi kostnega mozga ni bilo več mogoče zaznati virusa HIV, vzbuja upanje, da so odkrili zdravilo za kugo 21. stoletja.

46-letnega Timothyja Raya Browna so pred leti zdravili zaradi levkemije in ga hkrati ozdravili tudi virusa HIV.

O še dveh podobnih primerih zdaj poročajo tudi iz Brighama. "Pričakovali smo, da bo HIV izginil iz plazme, ampak na veliko presenečenje ga ne moremo najti v celicah. Zdi se, da so pod vplivom antiretrovirusne terapije znova naseljene celice postale zaščitene pred ponovno okužbo s HIV," je dejal zdravnik Timothy Henrich

Pomembno odkritje so predstavili v torek na konferenci o aidsu v Washingtonu. Med zadnjima dvema pacientoma in Brownom pa je več pomembnih razlik, poroča ABC.

Brownu so namreč presadili celice darovalca, ki so bile zaradi genetske mutacije odporne na virus HIV, omenjena dva pacienta pa sta dobila povsem običajne celice. Hkrati se še naprej zdravita, medtem ko Brown ne potrebuje več zdravil proti HIV-u.

Preden bodo lahko dokončno potrdili, da sta pacienta ozdravljena, bodo morali izvesti še vrsto preiskav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.