Slovenija
11 ogledov

Presenečeni, da NLB ni bolj "podhranjena"

NLB Pixsell
Zgodba o kreditnem krču je izmišljena, trdi prvi mož NLB v odstopu Božo Jašovič. Ne da banka ne daje posojil, ampak ni povpraševanja.

nlb, božo jašovič | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Predsednik uprave Nove Ljubljanske banke (NLB) v odstopu Božo Jašovič je v pogovoru za Mladino ocenil, da je v NLB za tri milijarde evrov slabih terjatev oziroma približno 20 odstotkov, na kar je oblikovanih približno 1,8 milijarde rezervacij (to pomeni ustvarjanje rezerv na podlagi potencialnih izgub z naložbo. Če banka pričakuje, da posojilo ne bo poplačano ali da bo neka finančna naložba propadla, se lahko zavaruje tako, da za znesek naložbe poveča rezerve in tako zmanjša učinek slabe naložbe). Poleg tega so še zavarovanja. "NLB je daleč od tega, da ne bi mogla biti dobra banka," je povedal Jašovič.

"Kreditni krč je izmišljen"

Zgodba o kreditnem krču je izmišljena, trdi Jašovič. "Kdo sploh povprašuje po kreditih v državi, kjer ekonomija stagnira? Posojanje denarja je glavna dejavnost bank. Kreditirati moramo. Če bi podjetja ali pa posamezniki začeli bolj pospešeno povpraševati po kreditih, bi jim jih odobrili," je v intervjuju pojasnil Jašovič.

Dokapitalizacija NLB morda ne bo zadoščala

Če padejo podjetja Sava, Adria Airways, Merkur, Cimos, Intereuropa, Laško ali pa več manjših dolžnikov, ki so vsa v akutnem stanju, bo NLB še letos potrebovala vsaj sto milijonov evrov dodatnega kapitala. Če ne bi bila nedavna dokapitalizacija večja od potreb ta hip, bi bilo še huje, ocenjujejo Finance.

Skrbni pregled European Resolution Capital (ERC) še ni končan. Poročilo se pričakuje v prihodnjih dneh, vlada pa naj bi včeraj v roke dobila vmesno oceno.

Presenečeni, da NLB ni bolj "podhranjena"

ERC je ugotovil, da je NLB potrebovala 450 milijonov evrov svežega kapitala, ko ga je dobila 531 milijonov evrov. Tudi v NLB so bili po informacijah Financ presenečeni, da znesek kapitalske podhranjenosti ni večji, ter da bi po ocenah do konca leta, ob stečaju šestih največjih dolžnikov, NLB potrebovala še 200 milijonov evrov kapitala (torej sto milijonov evrov glede na to, da se je zdaj kapitalsko okrepila bolj, kot je "treba").

Komentarjev 2
  • deželan 20:55 09.julij 2012.

    Se strinjam.In če bi takrat dobili kredit v NLB, bi vas sedaj verjetno obravnavali kot tajkuna.

  • Dixon 09:00 09.julij 2012.

    Bodimo realni, NLB in NKBM sta enako kot vreča brez dna. Tile dve banki ne rešijo niti šejki iz arabije. Vse preveč je vpliva politike, zato pa je stanje takšno kot je. Jaz osebno mislim, da je situacija še slabša ...prikaži več in vprašanje sploh je če bo država našla strateškega partnerja, ki si bu upal reševati NLB. Jaz sem račun na NLBju že zdavnaj zaprl in odšel na Hypo banko in sem s to potezo zadel v polno. Razlika je več kot očitna, storitve boljše, še bolj pa prijaznost uslužbencov. Na NLBju pa so me tretirali kot ta zadnjega kmeta v deželi. Nikoli več NLB!