Slovenija
5832 ogledov

Presenečenje glede sodbe v primeru "odrezana roka"

odrezana roka Saša Despot
Prvostopenjska sodba je razveljavljena.

Višje sodišče je izdalo sodbo v t. i. zadevi odrezana roka, s katero je razveljavilo prvostopenjsko obsodbo Sebastiena Abramova in Julije Adlešič, ki sta bila obsojena na zaporni kazni, poročata Delo in Slovenske novice. Informacija o tem je zaokrožila že prejšnji mesec, smo poročali v članku na tej povezavi. 

Zdaj so znani tudi razlogi: po mnenju višjega sodišča dejansko stanje glede mehanizma nastanka poškodbe pri Adlešičevi ni dovolj razčiščeno.

Kot navaja Delo, je po prepričanju višjega sodišča prvostopenjsko sodišče s tem, ko je zavrnilo predlog obrambe o postavitvi izvedenca biomehanske stroke in preizkusu žaganja na človeškem kadavru, kršilo pravico do obrambe, kar je vplivalo na pravilnost in zakonitost sodbe.

Ponovno na prvostopenjsko sodišče

V novem sojenju bo tako treba izvesti še ta dokaz ter nato tudi odločiti o predlogu postavitve izvedenca kliničnopsihološke stroke za Adlešičevo ter o predlogu glede poizvedb na Policijski postaji Ribnica zaradi presoje verodostojnosti izpovedbe ene od prič v preiskavi. Na koncu pa po pretehtanju in analiziranju vsakega dokaza posebej in v zvezi z drugimi dokazi o zadevi vnovič odločiti, še dodaja časnik.

Obramba je želela z omenjenim dokazom dokazati, da se je Adlešičeva poškodovala po nesreči.

Spomnimo: Dve in tri leta zapora

Septembra lani je sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča s predsednico sodnico Marjeto Dvornik obtožena spoznal za kriva nadaljevanega kaznivega dejanja goljufije. Adlešičevi je sodišče izreklo dve leti zapora, Abramovu, ki je že bil pravnomočno obsojen zaradi goljufije, pa tri leta zapora.

Obsojena sta bila, da "sta po predhodnem dogovoru, da si bo Adlešičeva odrezala roko zato, da bi prejela visoko odškodnino, pri petih zavarovalnicah sklenila zavarovanja, po katerih bi, če bi bila 100-odstotni invalid zaradi odrezane roke, prejela 1.166.300 evrov odškodnine".

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.