Slovenija
18 ogledov

Preštevajo svoje vrste

Vodstvo UKC Maribor in Fides bosta pogovore nadaljevala jutri popoldne. (Foto: Ž Žurnal24 main
Bliže stavki. Potek dela odvisen od števila zdravnikov, ki bi delali 10. marca. Pogajanja se nadaljujejo.

Maribor. “Ponudili nam niso nič konkretnega. Še enkrat so samo predstavili svoje argumente za zdajšnjo organizacijo dežurnega dela,” je včeraj po pogajanjih z vodstvom Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor povedal Boris Rižnar, predsednik sindikata Fides v UKC Maribor.

Sestre se še odločajo

Spomnimo, sindikat Fides je v ponedeljek vodstvu omenjenega zavoda za 10. marec napovedal enodnevno opozorilno stavko. S tem hočejo zdravniki opozoriti na nezadovoljstvo zaradi spremembe plačila dežurstev, ki jih je prinesel pravilnik o organizaciji neprekinjenega zdravstvenega varstva. Ali se bodo zdravnikom pridružile tudi medicinske sestre, pa za zdaj ni znano. “Stavke nismo napovedale. Počakale bomo na predloge vodstva. Pogovori in usklajevanja še potekajo,” je pojasnila Darinka Auguštiner, predsednica Sindikata zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije.

Le nujni primeri in urgenca
Medtem ko vodstvo bolnišnice upa, da bi v naslednjih dneh obe strani dosegli dogovor in da napovedane stavke ne bi bilo, zdravniki že preštevajo svoje vrste. “Zdravnikom sem že poslal vprašalnik, ali bodo sodelovali na stavki ali ne. Računam, da bi nas lahko bilo več kot 270. Opozorilna stavka bo trajala 24 ur. Prekinjeni bodo vsi procesi razen nujnih posegov in urgence,” je dodal Rižnar, ki si sicer bolj kot stavke želi dogovora. Kako bi bilo ob stavki lahko moteno delovanje bolnišnice, pa bo znano šele takrat, ko bo natančno znano tudi, koliko zdravnikov bi 10. marca stavkalo. “Če bodo stavkali vsi anesteziologi, bodo odpadle vse napovedane operacije razen nujnih,” je dejal Rižnar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.