Slovenija
64 ogledov

'Pretepanje in posiljevanje je normalno'

Mikrofinanciranje je v revnejših državah usmerjeno skoraj izključno na ženske. @ Žurnal24 main
Statistika kaže, da je v Južnoafriški republiki vsak dan posiljenih najmanj 150 žensk, toda večina posilstev ostane anonimnih, zato je ta številka precej višja.

Raziskava inštituta Medical Research Council (MRC) je potrdila, da spada Južnoafriška republika v svetovni vrh po spolnem nasilju nad ženskami. Vsak četrti Južnoafričan je priznal, da je vsaj enkrat v življenju posilil žensko. Več kot polovica moških, ki so sodelovali v raziskavi, pa je posilila več kot eno žensko.

Spolno nasilje glavni dejavnik širjenja aidsa

Večina žensk ne more ukreniti ničesar, da bi si pri spolnem odnosu zagotovile zaščito. Južnoafriška vlada je sicer zatrdila, da bodo vse osebe, ki doživijo posilstvo, imele možnost preventivnega protivirusnega zdravljenja, ki zavira okužbo z virusom HIV, toda leto pozneje je iz svojega zakonskega osnutka že črtala klavzulo, s katero bi se obvezala, da bo posiljenim osebam sistematično zagotavljala zdravljenje in kontracepcijo.

Vlada ščiti posiljevalce
Nasprotno pa vlada posiljevalcu zagotavlja popolno zdravstveno oskrbo, zdravila proti aidsu, rehabilitacijo in zdravljenje morebitne zasvojenosti z alkoholom ali drogami.

Ob zlorabljanju žensk so odraščali
Moškim, ki so sodelovali v raziskavi, so zagotovili anonimnost. Večina moških, ki so priznali posilstvo, je dejanje prvič storila med petnajstim in dvajsetim letom. Med dejanjem niso mislili, da počnejo kaj nezakonitega. Povedali so, da so odraščali v okolju, v katerem moški neprestano ponižujejo in zlorabljajo ženske.

"Pretepati žensko, jo posiljevati in se vesti do nje kot do drugorazrednega državljana je nekaj, čemur smo bili priča vsak dan. Naučili so nas, da je to edino sprejemljivo vedenje do ženske,"
so povedali. Strokovnjaki pojasnjujejo, da lahko visoko stopnjo posilstev pripišemo trdno zakoreninjenim vrednotam, ki poveličujejo moškega, žensko pa postavljajo v podrejen položaj.

"Dopovedoval sem si, da na svetu ni nič takšnega, česar ne bi mogel dobiti. Niti lepa ženska. Že večkrat sem svojo srečo preizkusil pri kakšni lepotici, toda zaradi njihovega odziva sem se počutil ničvredno. Zato sem se odločil za posilstvo," je povedal eden izmed moških.

Vsi moški iz raziskave so bili v zaporu, toda nihče izmed njih ni bil obsojen zaradi posilstva.

Nekateri verjamejo, da spolni odnosi z otroki zdravijo aids. © AFP


Družine prikrivajo posilstva
Andile Gaelesiwe je žrtev posilstva, ki ženske spodbuja k temu, da spregovorijo o svojih izkušnjah. Andile je njen oče posilil pri enajstih letih, v najstniških letih pa še taksist."Ponavadi je to nekdo, ki ga poznaš – stric, sosed – in potem družine vso zadevo utišajo, saj si ne želijo, da bi nanje kazali s prstom," je povedala.

Skupinski posiljevalci
ne iščejo užitka v spolnosti
Tisti, ki posiljujejo v skupini, iščejo užitek v medsebojnem opazovanju, je razkrila raziskava. Moški si najdejo dekle in jo odpeljejo v motel, kjer se jim pridružijo njihovi prijatelji, nato pa vsi skupaj dekle posilijo. Tako vedenje v Južnoafriški republiki imenujejo jack-rolling. Kadar ženska zavrne moškega, jo ta "za kazen" posili skupaj s svojimi prijatelji. Skupinska spolnost po mišljenju tamkajšnjih moških ustvarja tesne vezi med njimi, saj tako skupaj dokazujejo svojo moškost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.