Slovenija
38 ogledov

"Pretepli so prijatelja, presekano je imel glavo"

Sojenje Maribor Žurnal24 main
Začelo se je sojenje desetim obtoženim iz 3. mariborske vstaje. Doslej sta pričala dva, in sicer Mitja Murko in Jernej Štebih. Oba so policisti pridržali na Starem trgu. Po njunih besedah je bil most odprt, policisti na začetku mostu tudi niso preprečili hoje po njem, prav tako pa se med seboj ne poznata.

Murko je povedal, da je neki njegov prijatelj vrgel petardo z mostu, nato pa so pri koncu mostu pritekli policisti, ki niso stali v policijskem kordonu, in jih vklenili, ob tem naj bi tudi poškodovali njegovega prijatelja. "Pretepli so prijatelja, presekano je imel glavo, tudi drugemu prijatelju so presekali arkado," pravi Murko.

Tožilec Tilen Ivič ga je med drugim vprašal, zakaj so jih pretepli, če niso ničesar počeli, in dobil odgovor: "Ne vem. Sicer pa je tudi mene neki policist udaril trikrat pod rebra, ko me je drug policist držal za roko." Murko je tudi na vprašanje enega od zagovornikov, ali so mu policisti ob aretaciji navedli razlog, odgovoril, da ne, prav tako mu ob pridržanju niso pojasnili, zakaj so ga aretirali in mu odvzeli prostost.

Jernej Štebih se je protestov udeležil z bratom in prijateljema. "Ko smo v lokalu spili drugo pivo, ni bilo na Glavnem trgu videti nobenega dogajanja več. Šli smo naravnost proti cesti, proti rondoju in čez prehod na stari most. Videli smo, da se dogaja od Glavnega trga proti tržnici, mislim, da je Koroška cesta. Na Glavnem trgu je bilo le par posameznikov, policija je bila pri kazinoju na levi in desni strani mostu na vsaki strani cestišča. Pločnik je bil prost. zato smo šli normalno mimo policistov, promet je tudi potekal normalno. Pred nami je bila skupina 2-3 ljudi, ki so metali petarde z mostu. Na koncu mostu smo se nekako srečali s to skupino, ko so kar naenkrat prileteli policisti z desne strani," pripoveduje Štebih in dodaja, da ne ve, kaj je bil razlog, da so pritekli policisti.

"Nisem vedel, kaj se dogaja. Odskočil sem par metrov na cestišče. Takrat so nas prijeli. Ko so prišli do mene, sem se od strahu vrgel na kolena, dvignil sem roke. Policist mi je rekel, naj se uležem na trebuh in dam roke na hrbet. Na levi sem videl brata, ki je tudi ležal. Pred mano so nekoga vklenili, policisti pa so ga s koleni brcali. Potem je prišel policist izza mojega hrbta in mi prisolil tri klofute. Policist, ki mi je dal vezice, mu je rekel: 'Tega pusti, ta je moj, ta je bil priden'," še pripoveduje Štebih.

Sojenje se nadaljuje. Pred sodno dvorano čakajo preostali obdolženi, da bodo pričali.

Komentarjev 6
  • KOJAK 21:39 08.januar 2013.

    FARSA.... Koliko nogometnih navijačev bi potem moralo biti zaprtih?????

  • krtmen1 17:40 08.januar 2013.

    Ne, naš pa ni tak, naš pa ni petard pa kock metal...slučajno je bil tam.

  • Pepe007 13:47 08.januar 2013.

    Po teh pričanjih sodeč pravzaprav v MB-ju sploh ni bilo protestov...