Slovenija
14 ogledov

Pretoplo vreme slabo za rastline

Oblaki bodo zakrili sonce Shutterstock
Čeprav se je zadnje dni nekolko ohladilo, letošnja zima še ni pokazala pravih zob. Pretoplo zimsko vreme ni ugodno za rastline, ki potrebujejo obdobje mraza.

Vreme, kot smo ga v letošnji zimi imeli do zdaj, negativno vpliva na grmovnice, sadnodrevje, trto in ozimna žita. Predvsem trajne rastline potrebujejo zimsko mirovanje, to je določen nabor nizkih temperatur, da oblikujejo rodni nastavek za prihodnje leto. Zaradi pretoplega vremena pozimi ali velikih temperaturnih nihanj pa je ta proces lahko moten, je za STA pojasnila vodja oddelka za agrometeorologijo na Agenciji RS za okolje Andreja Sušnik.

Potem ko je pred dvema tednoma po Sloveniji že snežilo, nato pa je bilo v minulih dneh nadpovprečno toplo, lahko nekatere rastline to "razumejo", kot da je obdobje zime že mimo. In ker so nekatere zelo odzivne na toplo vreme, so v minulih dneh nekatere že oblikovale prve cvetne brste. Vreme je tako rastlinam dalo napačen signal in jih prebudilo. "To zagotovo ni dobro, ker se aktivirajo brsti, ki bi morali počakati na pomlad," opozarja agrometeorologinja.

Višje temperature od običajnih v tem letnem času so hkrati ugodne za škodljivce, pri katerih se zaradi ugodnih pogojev lahko razvije kakšna dodatna generacija oz. višje temperature pripomorejo k temu, da jih manj pogine in ni pričakovane naravne selekcije.

Večjih sprememb (še) ne bo

V prihodnjih dneh, vse do sredine prihodnjega tedna, na Arsu sicer ne pričakujejo bistvenih sprememb vremena. Današnje dnevne temperature bodo od 4 do 7, na Primorskem do 9 stopinj C.

Jutri se bo na Primorskem in Notranjskem pooblačilo. Drugod bo sprva sončno z jutranjo meglo po nižinah, čez dan pa se bo oblačnost pomaknila tudi proti osrednjim krajem. V ponedeljek in torek bo pretežno oblačno, le v severnih krajih bo občasno nekaj več sončnega vremena.

V prihodnjem tednu pričakujemo več oblačnosti predvsem v jugozahodni in osrednji Sloveniji. Na Primorskem se bo zadrževala nizka oblačnost, ki se bo sredi tedna prehodno umaknila. Večjih sprememb vremena zaenkrat še ne bo,” napovedujejo na spletni strani Arsa. 

Komentarjev 1
  • h3o 23:09 12.december 2015.

    za zimo nimamo dnarja!