Slovenija
186 ogledov

Prevarantsko varstvo pri delu

V podjetju ZPI, ki je registrirano na Dunajski 22, trdijo, da teh storitev ne op Žurnal24 main
Inšpektorat za delo opozarja, da usposabljanje za varstvo pri delu na daljavo ni veljavno. Podjetja, ki imajo dovoljenje za opravljanje tovrstnih storitev, so objavljena na straneh ministrstva za delo.

Podjetniki, preverite, ali je oceno tveganja in potrdilo o izpitu iz varstva pri delu izdalo pooblaščeno podjetje. Če ni, boste v primeru delovne nesreče morali plačati stroške zdravljenja.

Podjetnika, ki je pred kratkim odprl s. p., so poklicali iz podjetja ZPI, Zavoda za permanentno izobraževanje in usposabljanje. Ponudili so mu usposabljanje iz varstva pri delu in oceno tveganj. Podjetje po podatkih s spletne strani ministrstva za delo nima dovoljenja ne za eno ne za drugo.

To se dogaja že več let
Štefan Greif, direktor inštituta za varstvo pri delu, pravi, da se take zlorabe dogajajo že več let. Predsednik Zbornice varnosti in zdravja pri delu Milan Dobovišek pa trdi, da je od pet do osem ljudi, ki odpirajo in zapirajo podjetja s tako dejavnostjo.

Jana Varl iz ZPI nam je zagotovila, da omenjenih storitev ne opravljajo in da stranke le napotijo k organizacijam, ki imajo ustrezna dovoljenja. Naš bralec pa nam je poslal preizkus usposobljenosti za varno delo, na katerem je glava ZPI. Ko smo jih kot samostojni podjetnik poklicali po telefonu, so nam ponudili, da nam za polovično ceno kar prek telefona opravijo oceno tveganja na delovnem mestu. Izpit iz varstva pri delu bi nam poslali domov, ko bi ga izpolnjenega poslali nazaj, pa bi nam izdali še potrdilo. Vse to za sto evrov plus DDV.

© Žurnal24

 
Potrdilo, kot da ga ni
Na spletnih straneh inšpektorata za delo opozarjajo, da je vsako usposabljanje za varno delo "na daljavo" nesprejemljivo. "Taka 'usposabljanja' se ne bodo priznavala, delodajalec pa bo sankcioniran, kot da te zakonske obveznosti ni izpolnil," pravijo. Tako Greif kot Dobovišek pravita, da ocene varnosti ni mogoče narediti kar po telefonu, saj je treba tudi za pisarniško delovno mesto videti vsaj dostop in osvetlitev delovnega mesta.

Preverite ponudnika!

Podjetje, ki vam ponuja storitve s področja varstva pri delu in varnostnih ocen tveganja pri delu, lahko preverite na spletnih straneh ministrstva za delo: http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/delovna_razmerja_in_pravice_iz_dela/varnost_in_zdravje_pri_delu/dovoljenje_za_delo/vpisnik/

Če ga na seznamu ni, to pomeni, da nima dovoljenja za opravljanje tega dela.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.