Slovenija
297 ogledov

Preveč izobraženi za razpis

V MKL se trudimo zaposlovati nove sodelavce, ki poleg tega, da izpolnjujejo pogo Žurnal24 main
Diplomirani bibliotekarji se neuspešno prijavljajo na slabše plačana delovna mesta knjižničarja.

Konec preteklega leta je Mestna knjižnica Ljubljana (MKL) objavila razpis za delovno mesto knjižničarja s V. stopnjo zahtevane izobrazbe. "Kot študentka oddelka za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo na filozofski fakulteti sem se nanj prijavila. S pomočjo kolegice, ki je tudi sodelovala, sva ugotovili, da so študentje, ki diplomirajo na našem oddelku, nezaželeni, saj imajo previsoko izobrazbo," pravi ena izmed študentk bibliotekarstva, ki so na Biblioblogu objavile javno pismo, v katerem opozarjajo na svoje težave pri zaposlovanju. Prepričani so, da knjižnice s tem, da zaposlujejo knjižničarje s V. stopnjo zahtevane izobrazbe, predvsem znižujejo stroške, "ne morejo pa zagotoviti kakovostnih storitev in s tem jim pada ugled".

Zaposlujejo različne kadre

V MKL pravijo, da nikoli niso zavzemali stališča, da so diplomirani bibliotekarji pri njih nezaželeni. "Govorili smo le o tem, da za dobro poslovanje potrebujemo tudi ljudi z drugimi profili izobrazbe, ker poleg osnovne dejavnosti (posredovanja gradiva in informacij) izvajamo številne druge naloge, zlasti s področij splošne kulture, vseživljenjskega učenja in novih tehnologij," pojasnjuje Jelka Gazvoda, direktorica MKL. Na delovno mesto bibliotekarja tako zaposlujejo kandidate z VII. stopnjo (ali višjo) izobrazbo bibliotekarske, družboslovne ali druge ustrezne smeri.

Zavedajo pa se problema, ki ga odpirajo pisci pisma na Biblioblogu. "Ta je drugačne narave in je posledica sedanje krize ter brezposelnosti diplomiranih bibliotekarjev, ki se v iskanju redne zaposlitve prijavljajo tudi na objave delovnih mest, za katera se zahteva eno ali celo dve stopnji nižja stopnja izobrazbe," pravi Gazvodova. "Dejstvo je, da se ob normalni situaciji na trgu zaposlitev ne bi noben diplomirani bibliotekar potegoval za taka mesta, ki so manj zahtevna in skoraj za polovico slabše plačana od tistih, za katera se zahteva univerzitetna izobrazba," pojasnjuje in dodaja, da MKL na delovnih mestih, za katere se zahteva srednja ali višja izobrazba, zaposluje kandidate s prav tako in ne višjo izobrazbo.

Lani pet na novo zaposlenih

Lani je MKL objavila pet razpisov na nova delovna mesta in nanje zaposlila magistra zgodovine (bibliotekar, delo na področju domoznanstva oziroma lokalne zgodovine), gimnazijskega maturanta (knjižničar, delo na šalterju), programerskega tehnika (knjižničar, delo na šalterju), univerzitetnega diplomiranega pedagoga (samostojni strokovni sodelavec, delo na Centru za vseživljenjsko učenje) in turističnega tehnika (delo na šalterju).

MKL sicer zaposluje 183 strokovnih delavcev z različnimi stopnjami in vrstami izobrazbe, med katerimi je 30 univerzitetno diplomiranih bibliotekarjev, preostali so univerzitetno izobraženi delavci pretežno humanistične in družboslovne smeri. Skupno število zaposlenih je 242, od tega je pet invalidov s krajšim delovnim časom.

Komentarjev 10
  • jan90 13:46 05.marec 2014.

    http://www.mladina.si/52694/knjiznica-v-druzinskem-krogu/Najbolje, da je kar vse lepo po domače, o strokovnosti pa ne duha ne sluha. To je žal marsikje podoba današnje Slovenije. Zakaj bi bibliotekarji bežali v AU, saj bi lahko tukaj prispevali k razvoju knjižnic, ki se ...prikaži več prav v teh časih soočajo s številnimi izzivi. Prav izobražen kader iz tega področja bi lahko te izzive uspešno premagoval. Pa še en predlog...tisti, ki končajo 1. bolonjsko st. naj se zaposlujejo kot knjižničarji, tisti s VII. st. pa kot bibliotekarji. Tako bi se zaposlovanje uskladilo z izobraževalnim sistemom, ki je pri nas že nekaj let v veljavi. Rešilo bi se tudi vprašanje strokovnosti, ki jo je med ljudmi, ki so se sami odločili za ta poklic in se zanj izobraževali, gotovo več kot med ostalimi kadri, obenem pa to pomeni tudi, da knjižnicam ne bi bilo potrebno kadra dodatno izobraževati. Tako bi prihranili dobršen del sredstev, ki so dandanes več kot dobrodošla. Seveda, če bi bil za to interes...

  • vicko 06:42 05.marec 2014.

    lu - se pravi, da je sposoben delati kaj drugega, kot le sedeti in debelo gledati. Kader, ki vse to znanje že ima in je sposoben takoj začeti samostojno delati pa je na cesti. Gre za popolnoma stran vržen denar, ...prikaži več ter zavestno ustvarjanje nezaposlenih na enem področju ter deficita delovne sile na drugih področjih...Nemoralno, potratno, nepravično... Nezakonito? To pa (še) ne popolnoma, je pa močno v sivi coni.

  • vicko 06:41 05.marec 2014.

    Manch in Maximus, vidva pa ne znata prav dobro brati, kaj? Če nimata pojma o stvari, ki jo komentirata, je raje ne komentirajta, saj iz sebe delata bedaka. Če mislita, da je bibliotekarstvo sedenje za pultom za izposojo se raje ...prikaži več ne smešita...Lepo piše, da bi diplomirani bibliotekarji radi delali, celo za manjšo plačo, kot pritiče njihovi izobrazbi, pa na njihova mesta raje zaposlujejo kader, ki o tej stroki nima pojma. Veliko se govori o tem, da naj bi zaposlovali celo frizerje, turistične tehnike... S srednješolsko izobrazbo, medtem ko je strokovno usposobljen kader na cesti. Razlog je v tem, da želijo pred uvedbo zakona, ki bi to vsaj malo omejil, zaposliti čim več kadra, ki ga ne bi bilo treba veliko plačati. S tem zelo hitijo. Marsikdo bi se morda v duhu varčevanja s tem celo strinjal. Ampak neizobražen kader se potem množično in dolgotrajno dodatno izobražuje (na stroške davkoplačevalcev seveda!!!), da dobi vsaj delček znanja, ki je potreben pri tovrstnem de