Slovenija
38 ogledov

Preverili bodo drobovje bank

Banka Slovenije Reuters
Banka Slovenije je z ministrstvom za finance naročila pregled kakovosti sredstev na ravni bančnega sistema in izvedbo stres testov za deset bank v Sloveniji.

V pregled v skladu s priporočili EU bodo poleg treh sistemsko pomembnih bank, NLB, NKBM in Abanke Vipa, pod določenimi merili vključene še Banka Celje, Gorenjska banka, Probanka, Factor banka, Unicredit banka Slovenija, banka Hypo Alpe Adria in Raiffeisen Banka.

Banka Slovenije je za izvedbo stres testov imenovala družbo Oliver Wyman, za izvedbo pregleda kakovosti sredstev bank pa družbi Deloitte in Ernst & Young. Vrednotenje nepremičnin bo za namene obeh pregledov izvedlo tudi več neodvisnih ocenjevalcev vrednosti nepremičnin, so navedli. Rezultati bodo predvidoma na voljo do konca leta.

Preverjali bodo posamezne kredite

Kot so pojasnili, pregled kakovosti sredstev zajema preverjanje popolnosti in celovitosti podatkov, pregled posameznih kreditov in vrednosti zavarovanj ter identifikacijo primanjkljaja oslabitev. Cilj izvedbe stres testov je ocena morebitnih potreb po kapitalu v razmerah osnovnega scenarija in v razmerah izrazito povečanih makroekonomskih neravnovesij za obdobje od leta 2013 do leta 2015.

Izvedbo stres testov in pregled kakovosti sredstev bo nadzoroval usmerjevalni odbor, ki ga sestavljajo Banka Slovenije, ministrstvo za finance ter opazovalci iz Evropske komisije, Evropske centralne banke in Evropskega bančnega organa.

Prej testov niso izvajali

"Banka Slovenije teh testov v preteklosti ni izvajala. Zakaj je bilo tako, sta dve možnosti: bodisi niso čutili potrebe in/ali tega niso znali. Če bi se testi izvajali, bi se težave v bančništvu gotovo pokazale," poudarja ekonomist Igor Masten, ki je kritičen predvsem do prejšnjega guvernerja centralne banke Marka Kranjca: "Leta 2009 je bilo 800 milijonov evrov slabih posojil, ob koncu njegovega mandata pa sedem milijard. Vprašati se je treba, zakaj se je zgodilo to povečanje in ali bi se to zgodilo tudi, če bi Banka Slovenije ukrepala."

Komentarjev 3
  • sprehajalec 22:30 19.avgust 2013.

    Troika mora narediti test, ne Narodna Banka. Tole je brez veze.

  • dino.sepe 18:50 19.avgust 2013.

    Tukaj pa ni težko uganiti oz. napovedati rezultate tega preverjanja. testa zagotovo ne bodo prestale NLB, Probanka, Abanka in NKBM. Med boljšimi pa bosta zagotovo Unicredit in pa Hypo banka, ki sta že tako obe zelo dobri banki in imata ...prikaži več tudi sicer zelo dobre rezultate in jasno vizijo kako naprej v teh časih.

  • Veteran 14:17 19.avgust 2013.

    Na kratko nadzor nad preverjanjem bank bodo imele banke - kakšna oslarija. Ni politične opcije v samostojni Sloveniji, ki ni imela interese v bankah in zato smo sedaj v taki krizi!