Slovenija
5527 ogledov

Preverite, če ste upravičeni do izrednega dodatka, ki prihaja s PKP 7

Mladi starši Profimedia
Poleg upokojencev bodo do dodatka upravičeni tudi delavci, ki v času epidemije opravljajo delo, pri katerem je tveganje za okužbo višje, ali pa so na delovnem mestu v času epidemije še posebej obremenjeni.

Jutri že novi odmerki cepiva v DSO-jih

Kot je na današnji novinarski konferenci vlade povedal minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj, cepljenje v socialnovarstvenih zavodih poteka v skladu z načrti ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Izvedena sta bila dva sklopa cepljenj, tisti, ki niso bili cepljeni, ker so bili v času cepljenja okuženi, pa bodo cepljeni ob naslednjih sklopih cepljenj. Do sedaj je bilo v socialnovarstvenih zavodih cepljenih 1.848 zaposlenih in 8.116 uporabnikov.

"Danes in jutri bodo naši izvajalci prejeli še 2199 odmerkov cepiva za prvi odmerek pri stanovalcih in zaposlenih ter 701 odmerkov cepiva za VDC (institucionalno varstvo)," je dodal Cigler Kralj. 

Do zdaj je covid-19 prebolelo oz. preboleva skupno 10.036 stanovalcev in 3.789 zaposlenih. V veliko pomoč pri odkrivanju novih okužb pa so se izkazali hitri testi, s katerimi odkrivajo asimptomatske primere okužb in jih tako lahko še v času, preden pride do stikov z drugimi ljudmi, izolirajo v rdeči coni. 

Kot je povedal minister, so na vladi sprejeli uredbo, s katero so razširili krog izvajalcev socialnovarstvenih storitev, pri katerih se bo izvajalo hitro testiranje. To bo od zdaj potekalo tudi pri pomoči na domu, v CSD-jih in pri izvajalcih socialnovarstvenih programov.

Novi stanovalci najprej v sivo cono

DSO-ji sicer sprejemajo nove stanovalce, je pojasnil Cigler Kralj, a se jih najprej za en teden namesti v sivi coni, potem se jih testira, šele če je test negativen, jih preselijo v belo cono. V lanskem letu se je v domovih starejših občanov sicer na novo zaposlilo 1.017 brezposelnih, kar je po ministrovih besedah "pomemben premik v reševanju kadrovske problematike"

So se pa s PKP 7 odločili, da bodo socialnovarstvenim zavodom iz proračuna za obdobje od 1. 9. 2020 do 31. 12. 2021 pokrili stroške, ki so nastali zaradi vzpostavitve rdeče cone.

Številni dodatki, tudi za zaposlene pri zunanjih izvajalcih in študente

S PKP 7 je vlada skušala ohraniti delovna mesta in spodbuditi zaposlovanje mladih, je dejal Cigler Kralj. Kot smo že pisali, se bo zopet izplačal solidarnostni dodatek za upokojence, dodatek pa bodo dobili tudi zaposleni v socialnovarstvenih zavodih (najvišjega tisti v sivi in rdeči coni), zaposleni pri zunanjih izvajalcih, ki izvajajo tvegana dela, javnih uslužbenci plačne skupine J v belih conah, ki so prekomerno obremenjeni ter tudi dijaki in študentje, ki delajo neposredno s covid pacienti. 

"Vsi izplačani dodatki iz PKP 7 se ne bodo upoštevali pri izračunu pravic iz javnih sredstev, pri katerih se praviloma upošteva dohodek iz dohodninske odločbe preteklega koledarskega leta, torej otroški dodatek, državna štipendija, in podobno," je poudaril Cigler Kralj.

Štirje različni dodatki za starše

Ministrstvo bo poleg tega do 31. 1. 2021 vsem staršem, ki prejemajo otroški dodatek, izplačalo 50 evrov, a pozor: starši, ki ne prejemajo otroških dodatkov, bodo morali za prejem teh sredstev oddati izpolnjeno vlogo, ki bo na e-upravi dostopna že ta konec tedna. Časa imajo do konca meseca.

Zvišali so tudi znesek letnega dodatka za velike družine za čas do konca epidemije, in sicer za družine s tremi otroki za 100 evrov več, za družine s štirimi ali več otroki pa za 200 evrov več. Če bodo to pravico prejeli kasneje, bodo izplačilo prejeli naknadno. 

Kot je pojasnil Cigler Kralj, so povišali še dodatek za nego otroka, in sicer za 100 evrov, kar bodo za čas, odkar je bila razglašena epidemija, poravnali 31. januarja 2021, ukrep pa bo veljal do konca epidemije.

Enemu od staršev otroka, ki je (oz. bo) rojen od 1. 1. 2020 do enega leta po koncu epidemije, pa pripada še enkratni solidarnostni dodatek 500 evrov, za kar ni treba izpolnjevati dodatnih vlog. 

dezurni@zurnal24.si

starejši upokojenci par Slovenija Zvišanje pokojnin vsem ni pravično
Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 13:51 05.januar 2021.

    Kaj pa delavci v gospodarstvu z nizkimi dohodki, ki kljub koronakrizi delajo in se izpostavljajo okužbi?!!!