Slovenija
55 ogledov

Preverjanja že v tretjem razredu?

ljubljana01.06.09, ekonomska sola ljubljana, ucenci, ucilnica, dijaki, foto: nik Nik Rovan
Nacionalna preverjanja znanja (NPZ) bodo letos najverjetneje zadnjič v takšni obliki: del strokovne javnosti se zavzema, da bi se testi upoštevali pri ocenah, drugi del pa meni, da bi NPZ morali biti obvezni že v tretjem razredu osnovne šole.

Učenci šestih in devetih razredov bodo jutri s preskusom znanja iz matematike začeli nacionalna preverjanja znanja (NPZ). NPZ so obvezna, v četrtek bodo pisali preizkus iz slovenščine, 11. maja pa bodo šestošolci pisali preizkus iz tujega jezik, devetošolci pa preizkus znanja tretjega predmeta (kemija, tehnika in tehnologija, domovinska in državljanska kultura in etika, prvi tuji jezik).

SVIZ: So rezultati sploh legitimni?

Učitelji in del strokovne javnosti že dlje časa izpostavlja vprašanje smiselnosti izvajanja NPZ, ki državo letno stanejo okoli 400.000 evrov.

"NPZ nimajo nobenega učinka na ocene, na končni uspeh, na vpis v srednjo šolo, zato teh preverjanj učenci ne jemljejo resno in jih ne opravijo z vso skrbnostjo. Med pripombami, ki jih dobivamo od učiteljev, je tudi ta, da so vprašanja precej zahtevna in da niso vedno v skladu z snovjo," pravi glavni tajnik učiteljskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj

"Zaradi tega se postavlja vprašanje v kakšni meri so rezultati legitimni oziroma relevantni," dodaja Štrukelj. V Svizu so z ministrstvom za izobraževanje dogovor, da pripravi analizo izvajanja NPZ v sedanji obliki in najpozneje do konca prihodnjega šolskega leta pripravilo strokovna izhodišča za izboljšave. 

Vogrinc: Neresnih učencev izjemno malo

"Glede tega, da učenci NPZ opravljajo ne da bi se potrudili, je govora veliko, vendar naši podatki kažejo drugače. V zadnjih dveh letih imamo natančen pregled testov in takšnih, ki se reševanja NPZ lotijo neresno, je zelo malo," pravi Janez Vogrinc, predsednik državne komisije za vodenje NPZ.

Tretjina nalog zahteva višji nivo znanja

Izkazano znanje na NPZ je vsa leta nižje, kot so sicer ocene šestošolcev in devetošolcev. "Tretjina nalog v NPZ je zahtevnejših in zahtevajo višji novo znanja. Poleg tega NPZ izraža standarde znanja, ki jih je mogoče meriti pisno, ne pa tistih, ki jih je mogoče meriti ustno ali praktično in so ponavadi boljši. Tudi to so razlogi, ki vplivajo na rezultate," razlaga Vugrinc. Ponekod učitelji pri internih preizkusih znanja kriterije postavijo nižje, drugje višje, ena od nalog NPZ pa naj bi bila trudi poenotiti kriterije, še dodaja Vugrinc. 

NPZ še v tretjem razredu?

Državna komisija za vodenje NPZ je že dvakrat predlagala, da bi obvezni NPZ izvajali že v tretjem razredu. Ministrstvo se do tega predloga še ni opredelilo, pričakovati pa je, da ga bo vključilo v za jesen napovedano analizo NPZ. 

"Z izvajanjem NPZ v tretjem razredu bi dobili povratno informacijo o pismenosti ob koncu prve triade. Mednarodne raziskave kažejo, da je pismenost slovenskih osnovnošolcev slaba, težave pa se zaradi tega kažejo v višjih razredih pri drugih predmetih, kot sta fizika in matematika, ko učenci rešujejo besedilne naloge. Učitelji bi tako pri učencih, kjer bi se pokazala težava glede pismenosti, to  težavo lahko dovolj zgodaj odpravili," še razlaga Vugrinc.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • mph 22:49 04.maj 2015.

    Predvidevam, da si to najbolj prizadevajo tisti, ki bodo potem pospravili v žep denar za to. Seveda izobraževanje je potrebno, vendar je dan danes postalo samo sebi namen, nešteti programi, kjer se že vnaprej ve, da sploh ne obstajajo delovna ...prikaži več mesta za njih oz. firme, ki bi jih potrebovali, pa 100x toliko razpisanih mest za šolanje ekonomistov, kot jih planiramo dejansko rabit v naslednjih recimo 10-20 letih. Osebno mislim, da je šele šolstvo ena gnojna jama, ki bi jo nekdo moral dobro počistit, bistveno bolj kot zdravstvo.

  • Ferluci 21:00 04.maj 2015.

    Zato ker jih NPZ ni preverjala že v tretjem razredu... :)

  • BenX 20:51 04.maj 2015.

    to služi samo temu, da si lahko neki idiot v vladi naredi kljukico, češ kaj je on zrihtal in potem plačo višat sebi in ekipi. koristi itak nobene, naloge take, da je za kozlat (sestavljajo jih tisti, ki z osnovno ...prikaži več šolo niti od daleč nimajo stika), učitelji pa potem naj vse to še prostovoljno in za đabe popravljajo. tretji razred in nacionalno preverjanje??? ne me f*** no! zakaj otrok danes ne sme več biti otrok? robote si lahko od japoncov kupijo tisti ki jih hočejo imet! prok*** gamad!