Slovenija
16 ogledov

Previdno, preden se greste ohladit

Kopališče ob reki Kolpi. Jerca Božič Kranjec
Topli dnevi vabijo k vodi. Bodite previdni predvsem pri kopanju na divjih kopališčih, kjer ni reševalcev. Previdnost ni odveč tudi v domačem bazenu.

Visoke temperature marsikoga vabijo, da bi se ohladil v vodi. Plavanje in ohladitev na nezavarovanih kopališčih pa se lahko zelo hitro konča tragično.

Pretekli konec tedna sta se utopila dva kopalca. V nedeljo pozno popoldne se je smrtno ponesrečila 35-letna plavalka pri prečkanju jezu na reki Savinji v Šeščah pri Preboldu, med kopanjem na neurejenem kopališču pa je v gramoznici na Bakovski ulici v Murski Soboti utonil 18-letni fant.

Kopajte se na površinah, ki so namenjene kopanju

Policija zato opozarja vse, da se kopajo na vodnih površinah, namenjenih kopanju. Takšne površine morajo biti ločene od vodnih površin, namenjenih športnim in prostočasnim dejavnostim.

Tudi pri kopanju v morju morate biti previdni. Če ni drugače določeno, se lahko kopalci zadržujejo v mejah 150-metrskega pasu ob obali.

Posebej pozorni moramo biti tudi na kopališčih, kjer se kopamo na lastno odgovornost. Sem spadajo predvsem "črna" ali divja kopališča, gramoznice, jezera in reke. Divja kopališča so še posebej nevarna zaradi različnih ravni gladine in vodnih vrtincev.

Kar se tiče varnosti, so problematične tudi različne rekreacijske dejavnosti na vodi, kot so rafting, soteskanje, hidrospid in bungee jumping. Previdni bodite tudi pri hoji ob vodi, še zlasti če so bregovi strmi, saj se trenutek neprevidnosti lahko konča tragično.

Nevarni so lahko tudi domači bazeni, saj lahko predvsem otroci med igro padejo v vodo. Zato policija opozarja vse starše, naj ne puščajo svojih otrok med kopanjem brez nadzora.

Bolje vreči vrv kot skočiti po ponesrečenca

Če opazite, da se nekdo utaplja, je bolje, če mu vržete vrv ali vejo, kot pa da za njim skočite v vodo. Reševanje je namreč lahko velikanski telesni napor, ki ga ne prenese vsak.

Če na vsak način želite pomagati, je najbolje, da se utapljajočemu približate s hrbtne strani in ga zagrabite za lase. V primeru, da se utapljajoči oklene reševalca, je najbolje, da se potopi in se tako reši smrtonosnega prijema.

Utapljajočemu pa lahko življenje reši tudi klic na center za obveščanje 112 ali policijo 113, na morju pa tudi na Upravo Republike Slovenije za pomorstvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.