Slovenija
391 ogledov

Prevzela enega najbolj zahtevnih resorjev, to je obljubila

primopredaja ministerstvo za zdravje
1/7
Saša Despot
Valentina Prelovnik Rupel obljublja krepitev javnega zdravstvenega sistema in boljšo dostopnost do zdravstvenih storitev.

Po odstopu ministra Danijela Bešiča Loredana je ministrstvo za zdravje zadnje tri mesece vodil premier Robert Golob, ki je posle dopoldne predal Valentini Prevolnik Rupel, ki jo je kot ministrico za zdravje državni zbor potrdil v petek.

Ministrica, ki prevzema enega bolj zahtevnih resorjev, je obljubila okrepitev javnega zdravstvenega sistema in boljšo dostopnost prebivalcev do zdravstvenih storitev.

Ob predaji je premier dejal, da je ministrstvo predal v dobre roke. “Veselim se sodelovanja in verjamem, da bodo tudi z novimi pristopi, kjer bomo šli z majhnimi, a konkretnimi koraki, vsi prebivalci in prebivalke Slovenije imeli od nove ekipe takojšnje in konkretne koristi,” je poveda premier. Nova ministrica se je predsedniku vlade zahvalila za zaupanje. “Kot sem že povedala ob zaprisegi, se bom potrudila in skušala narediti najboljše, kar se da, v času, ki ga imam na razpolago,” je dodala. 

Na vprašanje glede dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je znova odgovorila, da bo novi obvezni zdravstveni prispevek v naslednjem letu ostal fiksen in bo torej znašal 35 evrov, leto zatem pa se bo, kot je predvideno, valoriziral.

Nova ministrica si je že izbrala tudi ožjo ekipo sodelavcev. Poleg dosedanjega državnega sekretarja Marjana Pintarja bosta to še v petek imenovana nova državna sekretarja, specialistka družinske medicine iz Zdravstvenega doma Ljubljana Eva Vodnik in magister inovativnega menedžmenta v sociali Denis Kordež, ki je bil doslej namestnik in pomočnik direktorja Zdravstvenega doma Litija.

Kdo je nova ministrica?

Dr. Valentina Prevolnik Rupel je rojena leta 1971 v Ljubljani. Po osnovni izobrazbi je ekonomistka, doktorirala je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani leta 2008 z naslovom Vpliv kvalitete življenja na postavljanje prioritet in na učinkovitost alokacije sredstev v zdravstvu. Pred opravljanjem funkcije državne sekretarke na Ministrstvu za zdravje, je delovala kot raziskovalka in znanstvena svetnica na Inštitutu za ekonomska raziskovanja (IER) v Ljubljani, kjer se je ukvarjala s področjem zdravstva in dolgotrajne oskrbe. Na IER je bila tudi predsednica Znanstvenega sveta. Je članica Strateškega sveta za zdravstvo predsednika Vlade, v preteklosti je delala kot svetovalka ministra za zdravje in kot svetovalka generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. V zadnjih letih se ukvarja predvsem s področjem merjenja izidov zdravljenja, definiranja kazalnikov kakovosti in na vrednosti temelječe zdravstvene obravnave, njeno širše področje delovanja pa je financiranje zdravstvenega varstva, zdravstveno zavarovanje in vrednotenje zdravstvenih tehnologij.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 11:54 16.oktober 2023.

    Valentina, težka bo ! Ko, če ji pa ne bo uspelo jo bo pa sekta hvalila in podpirala. Njim je glaven interes, da se nič ne reformira dokler ONI niso na oblasti..Tega pa žal, ne bodo več dočakali..

  • Kmodri 10:44 16.oktober 2023.

    Bomo verjeli, ko bodo rezultati!