Slovenija
814 ogledov

Pri 35-ih drugič redno v srednjo šolo? Možno.

Učenec srednje šole. Nik Rovan
Sedanja zakonodaja omogoča posameznikom, da se pod določenimi pogoji vpišejo v srednjo šolo, tudi v primeru ko neko srednješolsko izobrazbo že imajo. Starostne omejitve ni, vendar pa so takšni ureditvi šteti dnevi.

Srednješolka, ki zaključuje srednje izobraževanje, bi rada redno nadaljevala šolanje na drugi srednji šoli, ki s programom, v katerem se trenutno izobražuje, nima nič skupnega. Je to sploh mogoče? Ob preverjanju smo naleteli na primer, ko drugi letnik srednje šole obiskuje 22-letnica, ki je že uspešno zaključila en srednješolski program.

Obstoječa zakonodaja rednega izobraževanja ne omejuje glede na starost. "Pogoj je le, da kandidat ni zaposlen, ali ima status samostojnega podjetnika oziroma status brezposelnega," pravijo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZS). "Prav tako po obstoječi zakonodaji ni omejeno redno izobraževanje v primeru, da je kandidat že zaključil nek izobraževalni program. Če se po končanem izobraževalnem programu ne zaposli oziroma ni brezposeln, ima pa željo, da konča še nek drug program, se lahko redno vpiše v ta drugi program." 

Sedemnajst jih srednjo šolo obiskuje drugič

V letošnjem šolskem letu je v 1. letnike srednjih šol vpisanih 17 dijakov z že dokončanim 4- oz. 5-letnim programom tehniškega in drugega strokovnega izobraževanje ali gimnazijskim programom. Šestnajst od teh je izobrazbo pridobilo v šolskem letu 2013/14, eden pa v šolskem letu 2014/15. 

V lanskem šolskem letu je bilo v 1. letnik srednjih šol vpisanih 27 dijakov, ki so že zaključili srednjo šolo. Od tega jih je 24 izobrazbo pridobilo v letu 2012/13, trije pa v letu 2013/14. 

V šolskem letu 2013/14 je bilo v 1. letnike srednjih šol vpisanih 17 dijakov, ki so že dokončali srednješolski program. Od tega jih je 11 izobrazbo pridobilo v šolskem letu 2011/12, šest pa v šolskem letu 2012/2013.  

Ministrstvo bo temu naredilo konec

Na MIZS pripravljajo spremembe zakonov o gimnaziji ter o poklicnem in strokovnem izobraževanju. Med drugim se bodo spremembe nanašale na status dijaka v srednjem izobraževanju, "saj narašča število tistih, ki se v šole vpisujejo ne zaradi želje po izobraževanju, ampak zaradi ugodnosti, ki jih imajo, ko si pridobijo status dijaka," pravijo na ministrstvu. 

In kakšne bodo spremembe? "Status dijaka v rednem srednjem izobraževanju se bo omejil na čas trajanja izobraževalnega programa, ki se bo lahko zaradi ponavljanja letnika ali prestopa na drugo šolo oziroma drug izobraževalni program podaljšal le za eno šolsko leto. Po novi zakonodaji bo redno izobraževanje tudi omejeno na en izobraževalni program, ki ga bo dijak zaključil," napovedujejo na ministrstvu. 

V delovnem programu vlade za letošnje leto sta Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona  o gimnazijah in Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju predvidena za prvo obravnavo na vladi 20. decembra letos. Kot skrajni rok sprejema zakona pa je v delovnem programu naveden 20. maj 2017. "Predvidene spremembe naj bi začele veljati s šolskim letom 2017/18," pravijo na MIZS.

Komentarjev 4
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:56 18.april 2016.

    Pol boste pa spet jamral da je še vedno preveč brezposelnih.....Tok tog izobraževalen sistem kot ga imamo mi nima kej delat v današnjem hitro spreminjajočem kompetativnem svetu. Že to da ne morš preko vajeništva dobit poklica je bedarija. Delaš eno ...prikaži večno leto zastonj, drugo leto si delno plačan, tretje leto si pa plačan 100% + dobiš nov poklic priznan certificiran. To imajo v Avstriji zrihtan pa glej kako nizko brezposelnost imajo. Ampak ne..pr ns so največji carji akademiki..sej pol pa ni čudno da je tak kt je.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:53 18.april 2016.

    " "saj narašča število tistih, ki se v šole vpisujejo ne zaradi želje po izobraževanju, ampak zaradi ugodnosti, ki jih imajo, ko si pridobijo status dijaka," pravijo na ministrstvu. ""Sam ste pa tud bumbarji. Namest da bi tistim ki ...prikaži več hočejo imet dve srednji šoli dokončani zarad boljših možnosti za zaposlitev enostavno odvzel pravico do študentskega dela pri delanju druge srednješolske smeri, boste popolnoma ukinil možnost da se človek še enkrat izobražuje. In to leta 2016 ko je stalnih poklicev vse manj. Vi ste zmešani! Nismo več v Jugoslaviji da imaš en poklic pa zadostuje do konca življenja. Bumbarji!

  • mirror 09:37 18.april 2016.

    Kaj pa tisti, ki z smerjo dokončane srednje šole ali tudi višje ne dobijo zaposlitve? Vpišejo se na drugo smer srednje šole, kjer upajo da bodo dobili zaposlitev. Ministrstvo za šolstvo bi moralo določene profile učenega programa ukiniti če nimajo ...prikaži večjo možnosti zaposlitve, ne pa da obstajajo samo zato, da imajo profesorji delo. Na FDV, FF, PF in raznih FOV-ih je polno takih odvečnih profilov poklicev, kjer diplomanti nimajo nobene možnosti zaposlitve.