Slovenija
16454 ogledov

Pri dohodnini imamo posebna okenca za manj kot deset ljudi

Dohodnina Žurnal24
Informativne izračune dohodnine je finančna uprava letos poslala več kot milijon in pol davčnim zavezancem. Ko ga razgrnete, gre kar za veliko plahto papirja, večina okenc z oznako dohodkov pa je navadno prazna. Nekatera okenca pa so prazna skoraj na vseh informativnih izračunih.

Tako je imelo prihodek, ki se vpiše v rubriko 6700 pri dohodnini za leto 2016 le sedem ljudi, za leto 2017 pa enajst, kar pomeni, da je ta rubrika izpolnjena v približno 0,007 promila informativnih izračunov. 

Gre za dohodek Fulbrightovega programa izmenjav, ki je namenjen slovenskim doktorskim študentom in podoktorskim raziskovalcem za gostovanje v ZDA.

Ali te štipendije za približno deset študentov res ni mogoče vključiti v kakšne druge dohodke in je potrebno v milijon in pol izvodih informativnih izračunov natisniti okenca, ki jih uporabijo le oni? 

Na finančni upravi pojasnjujejo da se Fulbrightova štipendija dejansko ne obravnava ne kot plačilo za opravljeno delo ali storitve in ne kot nadomestilo za izgubljeni dohodek, temveč se po zakonu o dohodnini štejejo za druge dohodke.

"Od 27. marca 2015 veljajo dopolnitve 5. člena Memoranduma o soglasju med Vlado Republike Slovenije in Vlado Združenih držav Amerike o Fulbrightovem programu izmenjav, po katerih stroški, kot so najemnine, potni stroški, dodatno zdravstveno zavarovanje, študijska literatura, prispevki ustanovi gostiteljici in vsi drugi izdatki, neposredno povezani s sodelovanjem v programu izmenjave, zmanjšujejo davčno osnovo od vseh dohodkov, ki jih prejme štipendist po tem programu, če so ustrezno izkazani in uveljavljeni pri davčnem organu," razlagajo na finančni upravi.

Pri 50 tisoč evrih štipendije 14 tisoč evrov dohodnine

"Glede na navedeno specifiko davčne obravnave navedenega dohodka smo morali uvesti novo oznako vira dohodka 6700," pravijo. Po domače povedano so morali novo rubriko dodati, da so lahko prejemniki z dejanskimi stroški znižali davčno osnovo za obračun dohodnine. Pri rubriki preostali drugi dohodki namreč stroški ne znižajo davčne osnove.

Pri 50 tisoč evrih štipendije bi moral prejemnik, če davčne osnove ne bi mogel znižati z dejanskimi stroški, plačati 14 tisoč evrov dohodnine. 

Kot kaže so Fulbrightovi štipendisti kar dobro izkoristili možnost uveljavljanja stroškov. V letu 2016 so si dohodnino s 31 tisoč evrov znižali na dobrih šest tisoč evrov, v letu 2017 pa s 37 tisoč na 12 tisoč evrov. 

Druga najredkeje uporabljena rubrika v informativnem izračunu dohodninske je nadomestilo za uporabo lastnih sredstev prostovoljca. Dohodke, ki sodijo v to rubriko, so imeli v dohodnini za leto 2016 le štirje, za leto 2017 pa 44 ljudi. Sledijo dohodki verskih delavcev, ki jih je imelo 67 oziroma 68 ljudi in priznavalnine. Kaj so priznavalnine, si lahko preberete tukaj. Prejemalo jih je je 196 oziroma 208 ljudi.

Podatkov za lani še ni, saj je bil pravkar odposlan drugi sveženj informativnih izračunov za lani.

"Tudi po izdaji druge tranše informativnih izračunov dohodnine odmera za leto 2018 še ne bo zaključena, saj v ugovoru zoper izdane informativne izračune dohodnine zavezanci lahko napovedo dodatne dohodke, med katerimi so pogosto prav dohodki, prejeti iz tujine, katere zavezanci niso napovedal že med letom (lahko tudi dohodek z naslova Fulbrightovega programa izmenjav). Prav tako se rok za vložitev napovedi za odmero dohodnine za leto 2018 izteče šele 31.7.2019, katero vložijo zavezanci, ki ne prejmejo informativni izračun dohodnine, pa so prejeli dohodke, ki se vključujejo v davčno osnovo za odmero dohodnine," pojasnjujejo na finančni upravi. Večina odmer dohodnine bo tako zaključena do konca oktobra.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Janez_53 20:33 10.junij 2019.

    Bedasti naslov, ki namiguje na nekaj povsem drugega, kot razkrije vsebina članka.

  • Snežinko 09:09 10.junij 2019.

    Glej odgovor zgoraj. Ponovno: duhovniki niso verski delavci. Finta poimenovanja, nič drugega.

  • miho 08:48 10.junij 2019.

    Podatki samo Katoliške Cerkve v Sloveniji: 1050 duhovnikov in 11 škofov, po podatkih FURS pa samo 68 verskih delavcev prejema dohodke verskih delavcev. Razložite to prosim. Statistika Katoliške Cerkve v Sloveniji: http://www.sv-trojica-franciskani.si/?p=270