Slovenija
97 ogledov

Pri nas letno 60.000 udarov strele

Nevihtno nebo nad Medvodami Bralka Tjaša
Slovenija je glede strel med najbolj izpostavljenimi evropskimi državami. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je letno zaradi udarov strele več deset intervencij.

Območje Slovenije je v primerjavi z ostalo Evropo eno najbolj izpostavljenih glede udarov strele. Najvišja gostota pojava udara strele je na zahodnem delu Slovenije, najnižja pa na skrajnem vzhodu Slovenije. Povprečno pa se v Sloveniji letno pojavijo trije udari strele na kvadratni kilometer, pove Goran Milev, vodja sistema Scalar, ki deluje pod okriljem Elektroinštituta Milan Vidmar.

Rekordna leta po zabeleženih udarih strele so bila leta od 2006 do 2009, ko je bilo letno v Sloveniji okoli 90.000 udarov strele med oblaki in zemljo, sicer pa v povprečju sistem zabeleži okoli 60.000 udarov strele letno.

Sezona udarov strele se začne maja in lahko traja do sredine oktobra, večinoma pa strele pojenjajo septembra. Pogoja za pojav strele sta namreč vlaga v ozračju in toplota. Okoli 90 odstotkov vseh strel, ki jih vidimo in slišimo v naši atmosferi, se pojavi med oblaki ali znotraj oblaka, približno desetina pa je udarov strele med oblaki in zemljo, ki tako tudi lahko vplivajo na človeka in sisteme v energetiki, transportu in podobno. Učinki strele so lahko posredni ali neposredni, posledična škoda pa je različna.

Kako se zaščititi?

Najboljša zaščita pred udarom strele za objekte je zagotovljena strelovodna zaščita, ljudje pa so pred strelo najbolj varni samo v hišah s strelovodi in v avtomobilih. Če človeka nevihta ujame v naravi in se ne more umakniti kam na varno, pa je najbolje, da je v počepu in da ima stopala čim bolj skupaj.

Letno je v Sloveniji zaradi udarov strele več deset intervencij pristojnih služb, ki jih sprožijo potem, ko posamezniki zaradi udarov strele pokličejo na številko 112. V zadnjih desetih letih je tako bilo zaradi udarov strele največ požarov leta 2011, in sicer 119, najmanj pa leta 2010, in sicer 33.

Letos do 5. junija je bilo 11 intervencij zaradi požarov, ki jih je povzročil udar strele, v še štirih dodatnih intervencijah zaradi javljenega udara strele požara ni bilo. V lanskem letu je bilo intervencij zaradi strele in posledično požara 88, drugih intervencij, povezanih z udarom strele, pa 21, še kažejo podatki uprave za zaščito in reševanje.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.