Slovenija
7 ogledov

Pri nas vročinski rekordi, v Nemčiji Željko

Vročina - Španija EPA
Letošnji julij bo, kot vse kaže, rekorden tako po številu vročih dni (dnevi, z najvišjo temperaturo nad 30 st. C), kot po povprečni mesečni temperaturi zraka. Vročina sicer popušča, prihodnji teden bodo hladnejše tudi noči. V Nemčiji po vročini prihaja ciklonski veter.

V nekaterih krajih po Sloveniji že beležimo rekordno število vročih dni. V prvih 22 dneh letošnjega julija smo v Ljubljani našteli že 19 vročih dni, predvidoma bodo sledili še najmanj trije. Rekordno število julijskih vročih dni bomo precej verjetno zabeležili v večjem delu države,” pravijo na Arsu.

Le za Primorsko, kjer so tovrstni rekordi že sedaj precej visoki (na letališču Portorož 26, v Biljah pri Novi Gorici pa 27 vročih dni), bodo morali za potrditev novega rekorda počakati do konca meseca.

Danes in tudi jutri bo sicer manj vroče, a bo bolj soparno. Krajevne nevihte bodo pogostejše, prinesle bodo le kratkotrajne krajevne osvežitve. V nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi padavinami, deloma nevihtami. Osvežilo se bo. Od nedelje naprej bodo hladnejše tudi noči. 

PREBERITE TUDI: 

Dva hladnejša, vendar zaradi sopare še bolj pasja dneva

Po vročini ciklonski veter

Nemčiji se medtem po več tednih vročine sedaj obetajo neobičajne vremenske razmere s silovitim vetrom, ki nosi tudi za Nemce precej neobičajno ime. Nad Nemčijo namreč prihaja ciklon Zeljko oz. po naše verjetno Željko, nemško tiskovno agencijo dpa povzema naša STA.

Željko, ki se trenutno kot navadno območje nizkega zračnega tlaka nahaja nad Bretagno, se bo razvil v nevihtni ciklon, ki bo v soboto iz zahoda nad Nemčijo prinesel slabo vreme. Po ocenah nemških vremenoslovcev je pričakovati sunke vetra do 80 kilometrov na uro, ponekod pa tudi močnejše od 90 kilometrov na ur, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot še pravijo nemški vremenoslovci, ni mogoče izključiti niti kakih presenečenj, kot je uničujoči veter, ki lahko piha tudi s hitrostjo 105 kilometrov na uro. Nemški vremenoslovci v the dneh odsvetujejo sprehode, vožnje, predvsem pa kampiranja v nemških gozdovih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.